Helyi közélet

2010.02.02. 16:19

3 kérdés, 3 válasz

<p>Miskolc - Válaszolt: Juhász Attila elemző Political Capital.</p>

Mi annak az oka, hogy a pártok ilyen gyorsan reagálnak napi politikai kérdésekre a jelöltállításnál? (Mádi László és Hagyó Miklós ügye)

Alig több mint két hónap van vissza a választásokig, ilyenkor a pártok mindent a kampány szempontjainak rendelnek alá. Különösen nagy jelentősége van annak, hogy a pártok minél kisebb támadási felületet nyújtsanak az ellenfél számára.

Mit akarnak üzenni a pártok a választók felé azzal, hogy visszavonják a választási listáról egy-egy jelöltjüket?

Az MSZP igyekszik elválasztani magát Hagyó Miklóstól, mindegy ugyanis, hogy mi a jogi következménye a volt főpolgármester-helyettessel összefüggésbe hozott ügyeknek: a kampányban csak az számít, hogy milyen botrányokkal kapcsolatban merül fel a neve. Mádi László esetében a Fidesz nagyon látványossá tette, hogy nem kíván ingatlanadót bevezetni, de ez az üzenet nem annyira a választóknak szólt, hanem inkább befelé: a párt politikusainak azt üzente ezáltal a Fidesz vezetése, hogy a kampányban nem térhet el senki a kijelölt kommunikációs irányvonaltól.

Ezek a lépések befolyásolják a választói akaratot?

Ezekről a lépésekről ma nem mondható meg, hogy a párt által kívánt hatást érik-e el. Az a kérdés, hogy mik lesznek a következmények, látványos, hosszú ideig tartó ügyek ugyanis képesek jelentősen befolyásolni a választók döntését. Ha a Hagyó-ügy például fontos téma marad, az az MSZP számára így is tehertétel jelent majd, még akkor is, ha a visszaléptetés politikailag a legracionálisabb lépésnek mondható. Mádi László visszaléptetése pedig könnyen visszaüthet, mivel a Fidesz ellenfelei több ponton is támadhatják ezért a pártot, kampányt építhetnek rá. Lehet, hogy a Fidesz számára sokkal kellemetlenebb lesz így az ügy, mintha nem reagáltak volna semmit Mádi kijelentésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában