Helyi közélet

2010.01.28. 18:19

Csapdába került kórháziak

<p>Rossz a hangulat a miskolci kórházban. A sérelmek tisztázására dolgozói értekezletet tartottak a Misek Kft.-nél csütörtökön. Elúszott a 13. havi, a 98 ezer forintos bérkiegészítés pedig csak a közalkalmazottaknak jár.</p>

A dolgozók úgy érzik, rosszul jártak, amikor az addig önkormányzati kórház nonprofit jellegű kft.-vé alakult. A Misek Kft.-nél csütörtökön dolgozói értekezletet tartottak. Minthogy lapunk ezen nem lehetett jelen, dr. Török Pál, az EDDSZ munkahelyi szervezetének elnöke tájékoztatott a történtekről. Elmondta: az alapbaj, hogy a kórháznak milliárd feletti tartozása van, így csak a vegetálásra van lehetőség. A dolgozóknak beígért kafetériáról tavaly akkor mondtak le, amikor az ügyvezető-váltáskor a valós anyagi helyzetre fény derült, addig hittek az előző ügyvezető állításában, amely szerint 2009 végéig nullszaldóssá tehető az intézmény gazdálkodása. Ekkor viszont már annak is tudatában voltak, hogy az állam a kafetéria-rendszert 25 százalékos áfával terheli 2010-től, s azt a kft. a dolgozókkal fizettette volna meg, így a kórházon belül lévő valamennyi szervezet egységesen lemondott e juttatásról. A szakszervezeti elnök állítja viszont, hogy a 13. havin kívül minden béren kívüli juttatást valóban megkapnak a dolgozók.

Hiába foglalták bele a Misek Kft. kollektív szerződésébe, hogy 5 éven át a közalkalmazottaknak járó mindenféle juttatás megilleti a dolgozókat, a kormány által (a központilag megvont 13. havi helyett) biztosított új, 98 ezer forintos bruttó plusz juttatás nem illeti meg őket. A rendelet kihangsúlyozza: az csak a közszolgáknak jár. – „Ezt a csapdát nemigen lehet kikerülni” – kommentálta dr. Török Pál, az EDDSZ munkahelyi szervezetének elnöke.
Annak, hogy kinek miért és mennyivel csökkent (ha csökkent) a keresete, csak egyénileg tudnak utánanézni. Azon dolgozók számára, akik úgy érzik, hogy „elhajtják” őket magyarázat helyett (mint azt egy hozzánk érkezett olvasói panasz is állítja), az elnök ajánlja, kérjék a szakszervezet jogászának segítségét.

Azt a kórház vezetői egyértelműen cáfolták a csütörtöki dolgozói értekezleten, hogy az adóssághalmazzal küszködő kórház igazgatóságán belül jutalmazások történtek volna. A nevesített karácsonyi ünnepséghez pedig a kórháznak nem volt köze: azt egy alapítvány szervezte.
Azt viszont dr. Török Pál mint szakszervezeti elnök is elismerte, hogy vannak a béreken belül olyan aránytalanságok, amelyeket valamilyen módon orvosolni kell. Ilyen például az egy napra megállapított orvosi ügyelet kiugróan magas díja.

Forrás: Észak-Magyarország


Kapcsolódó cikkek:


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában