Helyi közélet

2010.01.28. 18:22

A gazdasági helyzetre hivatkoznak

<p>Miskolc - Válaszolt a Miskolc Holding Zrt. a gyermekétkeztetésre kiírt közbeszerzési eljárás ügyében, melyet többen megtámadtak a vesztes vállalkozók közül. A Holding szerint helyesen jártak el.</p>

Tavaly szeptember 19-én a miskolci önkormányzat írt ki nyílt, uniós közbeszerzési eljárást intézmények részére történő élelmiszer alapanyag szállításának tárgyában, tehát a Miskolc Holding Zrt. ebben az esetben csak lebonyolító közbeszerzési szakértő. A közbeszerzési eljárás oktatási intézményeket, illetve néhány szociális intézményt érint – írta válaszként a holding a megjelent cikkünkre, amelyben az eljárás utóéletéről írtunk. Decemberben hirdettek ugyanis nyertest, amelynek eredményével a vesztes vállalkozók közül többen nem elégedettek.

Halasztott fizetés

Az árra és a fizetési határidőre pályáztak. Ez utóbbi kapcsán a közbeszerzési döntőbizottság elnöke – mint minden közbeszerzési eljárásra vonatkozóan – felhívta az ajánlattevők figyelmét, hogy 30 napnál hosszabb fizetési határidőt ne kérjenek. Az eredményhirdetés során azonban kiderült, hogy a döntésnél figyelmen kívül hagyták ezt a felhívást. Az egyik pályázó, Barna György, a Bakery Kft. Ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta (a részletek tegnapi cikkünkben olvashatók), hogy a Közbeszerzési Tanács Közbeszerzési Döntőbizottságánál keresik az igazukat.
A Miskolc Holding Zrt. keddre ígérte válaszát. Ebben többek közt azt írja, hogy „az önkormányzat mint ajánlatkérő alapesetben köteles a teljesítéstől számított 30 napon belül az ellenszolgáltatást teljesíteni, azonban a felek halasztott fizetésben is megállapodhatnak. Jelen esetben is ez történt, melynek oka az önkormányzat nehéz gazdasági helyzete, ahol 90-120 nap a fizetési határidőkre vonatkozó a bevett gyakorlat. A halasztott fizetési modellt minden pályázó elfogadta! – írják.

Nem tudnak fizetni

A döntőbizottság elnökének ajánlása a fizetési határidőre vonatkozóan nem jogszabály, ezért nem tekinthető jogforrásnak. A gyakorlat azt mutatja, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben az ajánlatkérők, megrendelők nem tudnak 30 napon belül fizetni.
Az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény – amire a Bakery Kft. hivatkozik – hatálya nem vonatkozik az önkormányzatra – írja az Észak-Magyarország cikkére reagálva a holding – mivel nem folytat sem termelő, sem feldolgozó, sem forgalmazó tevékenységet, és mint ajánlatkérő a termékekkel nem folytat kereskedelmi tevékenységet, hanem kizárólag közétkeztetésre használja fel azokat.
A Miskolc Holding Zrt. még tájékoztatta lapunkat, miszerint az eljárás lefolytatása és a nyertesekkel történő szerződéskötés megtörtént, amiről az önkormányzat tájékoztatta az intézményeket is.

Miért az öt év?
Az eljárást másodszor írták ki, írta válaszában lapunkban a Miskolc Holding Zrt. Első alkalommal egy szolgáltatóval, teljes logisztikai szolgáltatás keretében kívánta az önkormányzat megoldani az árubeszerzést, de szerződéskötés nem történt. Második alkalommal termékcsoportokra bontott árubeszerzési konstrukcióra írták ki az eljárást. Mindkét közbeszerzési eljárás esetében sor került jogorvoslati eljárásra. Jelen esetben egy jogorvoslati eljárás már lezárult, amely során a jogorvoslatot indító cég kérelmét elutasították, a másik eljárás még jelenleg is folyik.
Az 5 éves szerződési határidőt a miskolci közgyűlés gazdasági bizottsága fogadta el, mivel ez biztosítja hosszú távon is a gyermekétkeztetés megfelelő minőségét, illetve az Önkormányzat is ily módon előre tudja tervezni erre vonatkozó költségeit. Évente ilyen nagy volumenű közbeszerzési eljárást kiírni indokolatlan és költséges.
Ezt írtuk
Barna György az Észak-Magyarországnak elmondta, az intézmények konyhái – szerintük –az alapanyagokat feldolgozzák, így feldolgozók. Az elkészült ételeket térítés ellenében szolgáltatják a fogyasztóknak, azaz forgalomba hozók. Így álláspontjuk szerint vonatkozik rájuk az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény.

Forrás: Észak-Magyarország


 Kapcsolódó cikkek:

  • Mikor jár jobban az önkormányzat?
    Közbeszerzési eljárás során igyekszik biztosítani a miskolci iskolai étkeztetéshez szükséges élelmiszer-alapanyagokat a város, azonban a pályázaton "lepontozott" helyi vállalkozók szerint maga a tenderkiírás sem volt törvényes.
  • Folyik a harc öt évnyi üzletért
    Közbeszerzési eljárás keretében kívánja a város beszerezni az élelmiszer alapanyagot az iskolai étkeztetéshez. Tavaly tavasszal a Miskolc Holding Zrt. ki is írta a pályázatot...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában