Helyi közélet

2010.01.30. 10:25

3 kérdés, 3 válasz

<p>Miskolc - Válaszolt: Fekete Sándor politológus, Miskolci Egyetem.</p>

A korrupció mellett miért épp az oktatáspolitikával foglalkozott a Bölcsek Tanácsa? (Miért vált ez ennyire fontossá?)

Az oktatás stratégiai ágazattá nőtte ki magát, hiszen rendkívül erős versenyhelyzet jött létre a világban, amelyben a hosszú távú cél a 21. századi „kiművelt emberfők" sokaságának megteremtése. Globalizálódó világunkban Magyarország kitörési pontját az oktatás, az innováció jelentheti, s ha erre nem áldozunk, könnyen behozhatatlan hátrányba kerülhetünk.

A Bölcsek Tanácsa úgynevezett ajánlása eléri a célját, alálhat meghallgatásra a törvényhozók körében?

Az ördög mindig a részletekben rejlik, s elsősorban az a kérdés, hogy az ajánlások megvalósítása mennyibe kerülne, s lesz-e valós politikai konszenzus és akarat, hogy ezeket megvalósítsák. Összességében optimista vagyok, hiszen a világban beindult egy „tehetségháború", az agyelszívás újabb fejezete, s erre mindenképpen lépnünk kell, bármennyibe is kerül.

Volt már arra példa, hogy egy szervezetnek, ami mögött nem állt se párt, se kormány, javaslatait megfogadták a törvényhozók?

Sajnos az utóbbi időben megkopott a civilség „mítosza", hiszen ezen szervezetek jelentős része jól azonosíthatóan beállt valamelyik politikai szekértáborba. A rendszerváltozás utáni első években még működött valamiféle civil kurázsi, s például a környezetvédelem területén értek el jelentős eredményeket, azonban mára kevesen maradtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában