Helyi közélet

2009.10.19. 12:16

Műsoron kívül - kortárs művészek között Sárospatakon

<p>Sárospatak - A festést is kipróbálhatták azok, akik részt vettek a Miskolci Nemzeti Színház és az Észak-Magyarország Műsoron kívül című vasárnapi programján, amelyet a Magyar Festészet Napja alkalmából szerveztünk.&#160;<a onclick="return open_window( http://media.boon.hu/pubs/Bildserie/M_soron_k_v_l___kort_rs_m_v_szek_k_z_tt_S_r/index.shtml , SERIE ,1000,800)" href="about:blank"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" alt="Műsoron kívül - kortárs művészek között Sárospatakon 2009.10.19." width="13" height="13" /></a></p>

A festészet napját 2002 óta tartják meg hazánkban, október 18-án, Lukács evangelista, a festők védőszentje neve napja alkalmából. A kezdeményezők azt szeretnék, ha a figyelem homlokterébe kerülne az alkotásnak ez az ága és a művészet maga.

Az Észak-fok sorozat részeként Sárospatakra kirándultak a Magyar Festészet Napja alkalmából szervezett program résztvevői. Az utóbbi években a Bodrog-parti városban sokat tesznek azért az itt élő képzőművészek, hogy az alkotók és a közönségük kapcsolata élő, a kortárs művészet pedig látható legyen. Említést érdemlő a művészeti oktatásban részes, és a képzőművészeti élet szervezését is vállaló Art Ért Alapítvány, illetve a Patak Csoport (amely ugyan nem itt alakult, de amely nem kizárólag sárospataki tagjai révén kötődik a városhoz, hanem például a művésztelepe révén is).

Három művésszel találkozhatott a közönség: feLugossy Lászlóval, Csetneki Józseffel és Fazekas Balogh Istvánnal (akinek ebből az alkalomból nyílt tárlata). A beszélgetéssel, városnézéssel színesített program része volt az akciófestés: nagyméretű kép készült, s az alkotásba bevonták a közönséget is: a ponyvára készült festmény a miskolci teátrumba kerül.

Forrás: Észak-Magyarország


  • Családi Festészeti nap a Miskolci Galériában
  • A gyűjtőt a szenvedély hajtja
  • Szent Lukács napjának ünnepe
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában