Helyi közélet

2009.06.01. 11:35

Palócleves a miskolci ötcsillagos háziasszonytól

<p>Miskolc - K&#233;t t&#225;ny&#233;r tartalmas leves,<br /> n&#233;h&#225;ny szelet friss keny&#233;r &#233;s a<br /> &#8222;torkosak&#8221; sem k&#237;v&#225;nnak majd<br /> m&#225;st.</p>

Amikor

„családlátogatásra”

érkeztem Czirba

Sándorékhoz, a

háziasszony ezzel kezdte: –

Pontosan most lettem készen a

palóclevessel! Javaslom, hogy

kóstolja meg és ha kell még bele

valami, szóljon!

Az étek kiállta a próbát,

így hármasban az asztalhoz

ültünk, miközben

Czirbáné Lipták

Judit sorolta: – A hét

végeken általában

három-négy finomságot is

készítek a férjemnek és a

fiamnak. Mindig csinálok levest, a

második fogásból

többfélét, aztán

nálunk nem marad el a

sütemény, vagy a

palacsinta sem. Mivel hétfőre

általában semmi nem marad, arra

következtetek, hogy nem vagyok rossz

szakács...

„Nagy király...”

Felesége szavain jót nevetett a

családfő, aztán így

folytatta: – Anya nagy király a

honyhában! Órákat tudnék

mesélni a bakonyi

sertésbordáról, a

jókai bablevesről, a rakott

burgonyáról, a toros

és a töltött

káposztáról, a

halászléről, hogy csak

néhányat említsek.

Kedvencünket, a palóclevest

melegen esszük, de a nyári

forróságban langyosan is fogyasztjuk.

Eddig még minden főztjét

megettük a kedvesemnek, aki egyszer

elárulta, hogy hajdan a főzelékekkel

hadilábon állt... Judit

asszony, szavait idézve,

fürgén dolgozik, egy

délelőttnél többet soha nem

tölt el a gáztűzhely mellett.

Hétközben nem is jut ideje a

főzőcskére, lévén

belső ellenőrként dolgozik a

Kazincbarcika és Vonzáskörzete

Többcélú Önkormányzati

Kistérségi

Társulásnál. Férje

vállalkozó és ismert sportember,

egykor futballozott, majd

játékvezető lett, az NB

II-ben dirigált, végül

szövetségi aktíva és

ellenőr lett. Huszonkét

esztendős gyerekük, Sanyika

a Budapesti Műszaki Egyetemen tanul,

harmadéves az

építőmérnöki

karon. – Az is gyakran előfordul, hogy

felülök a vonatra és felviszem a

vacsorát, vagy az ebédet a fiamnak

– mesélte Czirbáné

Lipták Judit. – Olykor

rendelést is kapok, s mint

általában az anyukák,

végrehajtom a „parancsot”.

Miközben szorgalmasan kanalaztuk a

palóclevest, a háziak

egymás szavába vágva

sorolták, hogy a főzés is

csapatmunka. Egyikük az alapanyagot

tisztítja, másikuk pedig

elkészítésükben jeleskedik. A

közkedvelt leveshez másfél

óra is elegendő.

Czirbáék mellesleg

egészségesen táplálkoznak,

sok zöldséget fogyasztanak és

zsír nélkül főznek. Sokba

kerülő különlegességeket

csak ünnepi alkalmakra csinálnak,

ugyanakkor mindig nagy gondot fordítanak a

tálalásra és a

terítésre: fazékból nem

esznek, konyhaasztaluk elmaradhatatlan kelléke

az abrosz, a szalvéta, olykor pedig a gyertya.

Anyáról

lányára

A család kedveli az úgynevezett

egytál ételeket, ebbe a

kategóriába tartozik a

palócleves is. Amelyből

akár hat liter is gyorsan gazdára

talál

Czirbáéknál. Mire

beszélgetésünk végére

értünk, bizony ezúttal sem sok

maradt a vasárnapi finomságból...,

majd pezsgővel koccintottunk arra, hogy a

családfővel ötös

érdemjegyet írtunk a

szakácsnő képzeletbeli

ellenőrzőjébe. – Nálunk

anyáról lányára

szállt a főzés tudománya, s

ez így van rendjén! – mondta a

búcsúzáskor

Judit, akinek egy szál

virággal kedveskedve köszöntük

meg a szíves vendéglátást.



Palócleves

Hozzávalók

(négy személyre,

öt-hatliteres

fazékba):
- egy

kilogramm sertéscomb,

- ötven dekagramm

zöldbab,

- ötven dekagramm burgonya,

- három deciliter tejfel,

- egy-egy szál répa

és gyökér,

- egy fej vöröshagyma,

- só, bors, paprika,

babérlevél,

- két evőkanál

tíz százalékos

ecet és természetesen

víz.

Elkészítése:

a felvágott hagymát

zsiradékon (olajban)

üvegesre pároljuk, majd a

kockára vágott

színhúst vízzel

felengedve puhára

főzzük. Közben

beletesszük a

zöldséget, a

fűszereket, majd a zöldbabot,

a burgonyát, a tejfelt,

végül az ecetet. Ha

felfőtt és minden alapanyag

puha, megkóstoljuk és

szükség esetén

tovább fűszerezzük.

Aki pikánsan szereti,

csípős paprikával

ízesítheti.

Tálalása:

mélytányérban,

vagy kenyércipóban.

étteremajánló

  • Vendéglátás

  • oldalunk

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában