2009.06.01. 11:35
Palócleves a miskolci ötcsillagos háziasszonytól
<p>Miskolc - Két tányér tartalmas leves,<br /> néhány szelet friss kenyér és a<br /> „torkosak” sem kívánnak majd<br /> mást.</p>
Amikor
„családlátogatásra”
érkeztem Czirba
Sándorékhoz, a
háziasszony ezzel kezdte: –
Pontosan most lettem készen a
palóclevessel! Javaslom, hogy
kóstolja meg és ha kell még bele
valami, szóljon!
Az étek kiállta a próbát,
így hármasban az asztalhoz
ültünk, miközben
Czirbáné Lipták
Judit sorolta: – A hét
végeken általában
három-négy finomságot is
készítek a férjemnek és a
fiamnak. Mindig csinálok levest, a
második fogásból
többfélét, aztán
nálunk nem marad el a
sütemény, vagy a
palacsinta sem. Mivel hétfőre
általában semmi nem marad, arra
következtetek, hogy nem vagyok rossz
szakács...
„Nagy király...”
Felesége szavain jót nevetett a
családfő, aztán így
folytatta: – Anya nagy király a
honyhában! Órákat tudnék
mesélni a bakonyi
sertésbordáról, a
jókai bablevesről, a rakott
burgonyáról, a toros
és a töltött
káposztáról, a
halászléről, hogy csak
néhányat említsek.
Kedvencünket, a palóclevest
melegen esszük, de a nyári
forróságban langyosan is fogyasztjuk.
Eddig még minden főztjét
megettük a kedvesemnek, aki egyszer
elárulta, hogy hajdan a főzelékekkel
hadilábon állt... Judit
asszony, szavait idézve,
fürgén dolgozik, egy
délelőttnél többet soha nem
tölt el a gáztűzhely mellett.
Hétközben nem is jut ideje a
főzőcskére, lévén
belső ellenőrként dolgozik a
Kazincbarcika és Vonzáskörzete
Többcélú Önkormányzati
Kistérségi
Társulásnál. Férje
vállalkozó és ismert sportember,
egykor futballozott, majd
játékvezető lett, az NB
II-ben dirigált, végül
szövetségi aktíva és
ellenőr lett. Huszonkét
esztendős gyerekük, Sanyika
a Budapesti Műszaki Egyetemen tanul,
harmadéves az
építőmérnöki
karon. – Az is gyakran előfordul, hogy
felülök a vonatra és felviszem a
vacsorát, vagy az ebédet a fiamnak
– mesélte Czirbáné
Lipták Judit. – Olykor
rendelést is kapok, s mint
általában az anyukák,
végrehajtom a „parancsot”.
Miközben szorgalmasan kanalaztuk a
palóclevest, a háziak
egymás szavába vágva
sorolták, hogy a főzés is
csapatmunka. Egyikük az alapanyagot
tisztítja, másikuk pedig
elkészítésükben jeleskedik. A
közkedvelt leveshez másfél
óra is elegendő.
Czirbáék mellesleg
egészségesen táplálkoznak,
sok zöldséget fogyasztanak és
zsír nélkül főznek. Sokba
kerülő különlegességeket
csak ünnepi alkalmakra csinálnak,
ugyanakkor mindig nagy gondot fordítanak a
tálalásra és a
terítésre: fazékból nem
esznek, konyhaasztaluk elmaradhatatlan kelléke
az abrosz, a szalvéta, olykor pedig a gyertya.
Anyáról
lányára
A család kedveli az úgynevezett
egytál ételeket, ebbe a
kategóriába tartozik a
palócleves is. Amelyből
akár hat liter is gyorsan gazdára
talál
Czirbáéknál. Mire
beszélgetésünk végére
értünk, bizony ezúttal sem sok
maradt a vasárnapi finomságból...,
majd pezsgővel koccintottunk arra, hogy a
családfővel ötös
érdemjegyet írtunk a
szakácsnő képzeletbeli
ellenőrzőjébe. – Nálunk
anyáról lányára
szállt a főzés tudománya, s
ez így van rendjén! – mondta a
búcsúzáskor
Judit, akinek egy szál
virággal kedveskedve köszöntük
meg a szíves vendéglátást.
Palócleves |
Hozzávalók |
(négy személyre,
öt-hatliteres
fazékba):
- egy
kilogramm sertéscomb,
- ötven dekagramm
zöldbab,
- ötven dekagramm burgonya,
- három deciliter tejfel,
- egy-egy szál répa
és gyökér,
- egy fej vöröshagyma,
- só, bors, paprika,
babérlevél,
- két evőkanál
tíz százalékos
ecet és természetesen
víz.
Elkészítése:
a felvágott hagymát
zsiradékon (olajban)
üvegesre pároljuk, majd a
kockára vágott
színhúst vízzel
felengedve puhára
főzzük. Közben
beletesszük a
zöldséget, a
fűszereket, majd a zöldbabot,
a burgonyát, a tejfelt,
végül az ecetet. Ha
felfőtt és minden alapanyag
puha, megkóstoljuk és
szükség esetén
tovább fűszerezzük.
Aki pikánsan szereti,
csípős paprikával
ízesítheti.
Tálalása:
mélytányérban,
vagy kenyércipóban.
étteremajánló
oldalunk