2009.02.28. 09:06
Gáztűzhely – sparhelt szerepben
<p>Miskolc - A Balla család kedvenc helye a konyha.<br /> Ahol vacsora alatt, után sokat<br /> beszélgetnek...</p>
Balla Miklós, a Miskolci
Dixieland Band vezetője. Múlt heti
riportalanyunk, a kistokaji Tóth
Sándorné mondta, szívesen
olvasna róla és a
családjáról az Északban.
Márcsak azért is, mert annak
idején ők vették meg
diósgyőri házukat.
Így kíváncsi, mi sül- fő
az ő régi konyhájában.
– Ilonka néni rá
sem ismerne – kezdi
Miklós.
– Egybenyitottuk az előszobával,
így sokkal tágasabb lett. Szeretünk
ott lenni: esténként ott gyűlik
össze a család, gyertyát
gyújtunk, és vacsora közben,
után sokat beszélgetünk.
Praktikusabban
Balláéknak három
gyermekük van, Levente 10, Olivér 7, Regina
pedig nemrég múlt 3 éves.
Miklós maga nem főz,
viszont gyakran „konyhalánykodik”
– ő fogalmaz így –
szívesen segít a szakácsnak, azaz
a feleségének, Katinak. A
hagyományos ételeket kedvelik, de gyakran
előkerül a wok is, amelyben kínai
étel készül sok-sok
zöldséggel. Kati gyakran
készít süteményt,
kakaóstekercset, piskótát,
palacsintát. Ez utóbbi
édesség az első számú
kedvenc.
– Ahol felnőttem, még volt sparhelt
– meséli Kati. –
Imádtuk például a
közönséges
krumplilángost. Most is
megcsinálom – a gáztűzhelyen.
De elkészítem itt a kemencés
lángost is, ugyanúgy sikerül, mint
régen, a kemencében.
Kati egyébként is
igyekszik praktikusabban főzni, mint annak
idején az édesanyja és a
nagymamája tette. Ráment a nap
– Ők, amikor főztek,
húúú, de főztek –
magyarázza.
– Ráment az egész napjuk. Én
igyekszem mindent sokkal gyorsabban
lebonyolítani. Néhány
„praktikát” el is árul:
például míg az említett
krumplilángos esetén
édesanyja előbb megfőzte
héjában a krumplit, meghámozta,
krumplinyomón átnyomta,
összegyúrta a liszttel, ezzel szemben
ő a megpucolt, kockára vágott
krumplit főzi meg, és nem
gyúródeszkán, hanem a
lábasban keveri össze a
tésztát. Szerinte a végső
íz ugyanaz, és jóval kevesebbet
kell utána mosogatni. A piskóta sem
hagyományos módon készül:
Kati nem választja szét
a tojás sárgáját és
fehérjét, hanem együtt veri fel, s
keveri a tésztába.
– Lusta piskóta, szokta mondani,
Miki. De sok-sok időt
megspórolok ezzel, amit aztán a
három gyerekre fordíthatok –vallja.
A kemencés lángos Kati
és Miklós együtt
találták ki, mit is süssenek
lapunknak. A kemencés lángos mellett
döntöttek. – A
Kocsonyafesztivál az apropója,
hiszen ott több helyen láttuk, és
azt is, mennyire népszerű – mondja
Miklós.
– Mi is szoktunk itthon csinálni, nagyon
szeretjük, és nagyon egyszerűen
elkészíthető.
Hozzávalók: A
tésztához: 50 dkg liszt, 1
csomag élesztő, 1 kiskanál
só, mérettől függően 3-4
krumpli. A feltéthez: két fej
vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, fél
liter tejföl, szalonna (füstölt vagy
bacon), kolbász, reszelt sajt tetszés
szerint A sós vízben főtt krumplit
összetörjük, s amikor kihűlt, a
liszttel elkeverjük. Az élesztőt a
krumpli vizében feloldva sóval a liszthez
hozzáadjuk, és a krumplilé egy
részével jó rugalmas
tésztát gyúrunk.
Körülbelül egy órát
pihentetjük, amíg a duplájára
kel.
Ha kész, tepsi nagyságúra
nyújtjuk ki, s a tepsibe simítjuk.
Késsel megszurkáljuk, és
félig megsütjük. Amíg sül,
elkészítjük a
„szószt”. A két fej
vöröshagymát és a
fokhagymát apróra vágjuk,
megdinszteljük, és a kihűlés
után egy fél liter tejföllel
összekeverjük. Majd a tészta
tetejére kenjük. Rászórjuk a
csíkokra vágott szalonnát
és a karikára vágott
kolbászt, aztán meghintjük reszelt
sajttal.
Ráolvasztjuk. Lassan kell sütni,
körülbelül 160 fokon,
aranybarnára.
Miklósék szerint a
„magyar pizzának” is
hívhatnánk a kemencés
lángost. Szerintük a hagyományos
helyett akár zöldségekből is
készíthetünk rá
feltétet.