Helyi közélet

2009.01.08. 15:50

Válságstábot kezdeményeznek a Búza téri piacügyben

<p>Miskolc - A Fidesz és a KDNP úgy látja, a polgármesternek kell kezébe vennie a piac ügyét: egy asztalhoz kellene leültetnie a piac tervezőjét, az örökségvédelmi hivatal illetékesét, a tulajdonosi kör és a kereskedők képviselőit.</p>

Válságstáb létrehozását kezdeményezik piacügyben a miskolci közgyűlés ellenzéki pártjai, így a Fidesz és a KDNP. Csütörtöki közös sajtótájékoztatójukon kijelentették, hogy szerintük Káli Sándor polgármesternek személyesen kellene kézbe vennie az irányítást: egy asztalhoz ültetni a Búza téri piac tervezőjét, az örökségvédelmi hivatal illetékesét, a tulajdonosi kör- és a kereskedők képviselőit. A pártok úgy látják, hogy a jelenlegi tettek – mint például a hőlégbefúvók alkalmazása – csak pótcselekvés, olyan, Lenártek András (Fidesz) szavait idézve „mintha lyukas edénnyel próbálnák a tengerből kimerni a vizet”.

Kapkodás, fejetlenség

A Búza téri piac ügyével hétfői lapszámunkban foglalkoztunk először. Kereskedők panaszkodtak ugyanis, hogy zöldség és gyümölcs árujuk szétfagyott a nagy hidegben. Az, hogy az októberben átadott csarnoképületben -8 fokot is mértek, irányította a figyelmet arra, hogy a piacépületbe nem is terveztek fűtést. (Hivatkozván arra, hogy a korábbi épületben sem volt.) Hogy kit terhel e hiba miatt a felelősség, az elmúlt napokban nem derült ki.

– Tudatosan nem akartunk eddig beleszólni az ügybe – fogalmazott Lenártek András, – nem akartuk, hogy úgy tűnjön, politikai tőkét akarunk belőle kovácsolni. Vártuk, hogy az önkormányzat közbeavatkozik, ám ez nem történt meg. Kapkodás van, fejetlenség, egymásra mutogatás. Feszegetik, ki a felelős, de a megoldást nem keresik. Ezért lenne szükség arra, hogy Káli Sándor személyesen álljon az ügy élére. Ha a piac ünnepélyes átadásán jelen volt, nem teheti meg, hogy most hátat fordít.

Kié a felelősség?

Ugyanezt a kérdést feszegette Garamvölgyi Attila (KDNP) is. Szerinte a kereskedőkkel is meg kellene egyezni, csökkenteni kellene a bérleti díjukat a kritikus időszakra.

Megkérdeztük a két politikust, nem kezdeményeznek-e vizsgálatot a felelősség firtatása ügyében. Ám határozott nem volt a válasz. Mindketten úgy látják, most nem annak van itt az ideje (később viszont nem kerülhető el), hanem a megoldás mielőbbi megtalálásának. Mind a rövid, mind a hosszútávú megoldásénak.

Közleményt adtak ki
Megkérdeztük Káli Sándor polgármestert, hogy mi a véleménye a Fidesz kezdeményezéséről. A város első embere egy közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban. Bővebben...

Hidegebb van, mint odakinn
Korábbi cikkünkbenVárkoly Péter, a piacot üzemeltető Miskolci piac Zrt. kereskedelmi és üzemeltetési igazgatója arról számolt be, hogy hőlégbefújókat állítottak fel a piacon, hogy melegebb legyen. A sajtótájékoztató után a helyszínen jártunk: szinte hidegebb volt a csarnokban, mint odakinn, a szabad levegőn. Ugyanezt érezték az ott dolgozók is. Bárkivel beszéltünk azt mondta, csak az újságban olvasott, a rádióból hallott a melegítésről. Bár azt láttuk, nejlonokkal fedték be a két épületrész találkozásánál lévő réseket, (az üzemeltető szerint a műemlékvédelmi hivatal nem engedélyezte a két épület teljes illesztését), de ez sem segített a meleg megtartásában. Az árusok kartonpapírt tettek az áru és az ablaküveg közé, de ez sem sokat használ.
– Egy félórán belül így is megfagy mellette a zöldség – panaszolták.
Az egyik árus meg is jegyezte: az igazgató úr ajánlja, tároljuk a pincében az árut. Ám miért tartsuk ott, amikor itt akarjuk eladni?


Kapcsolódó cikkek:

  • Normalizálódik a csarnokok hőfoka a Búza téren
  • "Gravitációs megnyitások" odafent
  • Búza téri piac: "Szétfagytak vízvezetékek is"
  • Nézőpont: Jégcsarnok
  • Fekete banán, jeges káposzta a Búza téri piacon



  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában