Helyi közélet

2009.01.12. 16:57

Borsodban "hirdetik" a szmoghelyzetet

<p>Kazincbarcika, Ózd, Putnok, Sajószentpéter -&#160;A Sajó völgyében nincs változás a környezetvédelmi tárca szerint, magasak az értékek, szmogriadó szintű szennyezettség van.</p>

Putnokon hétfő reggel nyolc órakor ülésezett a válságstáb és úgy döntött, hogy a lakosság figyelmét felhívják a veszélyekre hirdetményeken és képújságon keresztül – közölte Tamás Barnabás polgármester.

Megkérik a lakókat, hogy lehetőleg ne használják a szilárd tüzelésű fűtőanyagokat annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen a szálló por.
Felszólítják az autósokat is, hogy akik tehetik, azok ne vegyék igénybe jáműveiket a kritikus időszakban.
A polgármester azt is hozzátette még, hogy olyan helyi rendeletet dolgoznak majd ki, hogy a KRESZ segítségével szabályozzák a gépjárművek közlekedését.

A szennyezettséget növelő tüzelési formákat megtiltják. Az intézményekben mindenütt csak gázfűtés van. Helyi rendelettel megtiltják a szemételégetéseket, amely a piac környékén jellemző.

Sajószentpéteren ugyancsak megtárgyalta a kialakult helyzetet a válságbizottság és döntése értelmében felszólítják a lakosokat, hogy állítsák be szabályosan a fűtőtesteiket – jelentette ki Faragó Péter polgármester. Az egészségügyi és oktatási intézményeikben azonban nem veszik le a fűtést, amíg tart a hideg.
Sok gyerek ugyanis még otthon is fázik.
Ózdon a légszennyezettségi mutatók nem közelítik meg a kritikus szintet, így az önkormányzatnak semmilyen intézkedést nem kellett tennie.

A jelenlegi PM10 határérték túllépés elsődlegesen az időjárás következménye - az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséggel történt egyeztetés szerint - térségünkben és városunkban Kazincbarcikán. – mondta Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, aki szerint a barcikai önkormányzat a törvényi rendelkezések alapján járt el és jár el a napokban is.
Az elmúlt hetek időjárásának következtében nagyvárosainkban és a Sajóvölgy településein a levegő szennyezettségét, a füstköd (szmog) jelenlétét tapasztalhattuk meg.
A füstködöt a levegőben lévő szálló por (a 10 mikrométernél kisebb részecskék) okozzák. Ezt a környezetvédelem PM10 értéknek nevezi.
A PM10 nem egy konkrét anyag neve, hanem egy gyűjtőfogalom – egyrészt a talaj eróziójából, a kipufogógáz, a széntüzelés, valamint a közlekedés és a szél által felvert porból származó anyagok tartoznak hozzá. Kazincbarcikán az Egressy B. úton üzemelő automatikus mérőállomás méri többek között a PM10 komponens értékét.

A zöld tárca az egészségügyi tárca szakértőivel és az Országos Közegészségügyi Intézettel közösen az egészségügyi hatások értékelése alapján határozta meg a szálló por küszöbérték mértékét.

Eszerint az önkormányzatok akkor kötelesek a lakosságot tájékoztatni, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 75 mikrogramm/m3-t, riasztási kötelezettség pedig akkor áll fenn, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 100 mikrogramm/m3-t. A jogszabály alapján szmogriadó tervet minden 200.000 főt elérő népességszámú városban kell készíteni, illetve minden olyan településen, amelynek belterületén (belterületének egyes részein) valamely légszennyezőanyag koncentrációja a hosszú időtartamú határértéket, vagy a rövid időtartamú (60 perces, 24 órás) határértéket legalább két mérőponton az esetek 30 %-ában meghaladja, valamint minden olyan településen, illetve térségben, ahol a riasztási küszöbértékek tartós túllépésének veszélye fenn áll.
Ha a levegő szennyezettsége a tájékoztatási küszöbértéket eléri, gondoskodni kell a lakosság és a légszennyezők tájékoztatásáról, és önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kell felkérést kiadni. A riasztási küszöbérték elérése esetén kötelező korlátozó intézkedéseket kell bevezetni (pl.: a magángépjárművek forgalmának részleges korlátozása vagy megtiltása, lehetőség szerint alacsonyabb kéntartalmú tüzelőanyag használata stb.).

- Kazincbarcika önkormányzata a törvényi előírásoknak megfelelően jár el és járt el az elmúlt időszakban a légszennyezettséggel kapcsolatban. Kazincbarcikán az elmúlt hetekben a KVTV képújságjában adtunk tájékoztatást a lakosságnak.
Kazincbarcika város honlapján 2009. január 9-én általános lakossági tájékoztatót jelentettünk meg. A jelen helyzetet az időjárás megváltozása oldhatja meg. Bízunk a kedvező előrejelzési adatokban, amely szerint a hét második felében jelentősebb légmozgás várható, ami kitisztítja majd a Sajó völgyét - hangoztatta végezetül Szitka Péter.
B. Gy.

Kapcsoldó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában