Helyi közélet

2009.01.10. 21:53

Az informatikusok optimistábbak az átlagnál

<p>Miskolc - Tavaly év vége előtt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlése létrehozta az Informatikai Kollégiumot. Vezetője Koleszár Péter lett.</p>

A kamarában az informatikai vállakozásokat tömörítő osztály már régebben létrejött. Koleszár Péter, az új kollégium vezetőjeként azonban úgy látja, hogy informatikai szektor egy kamarai osztályba nem sorolható:a tanácsadó cégek, a szoftverfejlesztők és a hardver kereskedelemmel foglalkozók más-más osztályban vannak. Megyénkben hozzávetőlegesen 4000 vállalkozás tevékenykedik az informatika területén.

Az Egyetem háttere

Az általános kamarai stratégia egyik kiemelt eleme a piacvédelem. A kamara hosszú évek óta sikeresen működteti a "Vedd és Védd!" programját, amelyben megyei vállalkozások és termékeik/szolgáltatásaik ismertségét igyekszik növelni. Az informatikai szektorban, ahol a távmunka majdnem minden szektornál erősebben megjelenik Koleszár Péter kiemelten szükségességét látja a piacvédelemnek. Érdekes tény,hogy miközben a megye gazdasága gyengélkedik,az informatikai szektor sikeres. Ennek az okait így elemzi a kollégium vezetője:

"Egyrészt köszönhető ez a cégeket vezető személyek lokálpatriotizmusának, hogy a piac nyomásának nem engedve nem költöztetik vállalkozásaikat Budapestre, másrészt a Miskolci Egyetem által biztosított háttérnek. Az informatikához kapcsolódó képzési területeken jó szakemberek hagyják el az alma matert, azonban szót kell ejteni arról is, hogy ezeket a szakembereket nagyon nehéz Miskolcon tartani.

A feleségnek is kell állás

A legfőbb problémának azt látom, hogy bár az informatikai szektor versenyképes munkahelyeket tud létesíteni a programozóknak és az informatika egyéb területén dolgozó fiataloknak, azonban amikor barátnőjük, feleségük 2-3 évvel később végez az egyetemen kénytelenek Budapest esetleg külföld és a térség között választani. Gyakran előfordul, hogy a közgazdász vagy bölcsész társ nem talál a régióban megfelelő munkahelyet magának és a másik fél érvényesülése érdekében a költözést választja a pár.

A terület másik legjelentősebb problémája az egyre nagyobb teret nyerő globalizációból ered. Az informatikához kapcsolódó munkahelyeket egyszerűbb egy országgal keletebbre vagy egészen a Távol-keletig költöztetni, mint egy gyárat. Mára az interneten kialakult a munkára való licitálás intézménye: a programozók egymás alá licitálva vállalnak el egy-egy fejlesztési feladatot. Ebben a versenyben az indiai fejlesztők állnak az élen, azonban a bulgár és a román cégek is előszeretettel törik le az árakat.

A jelenlegi gazdasági helyzetben, mivel az ágazat minden területtel szoros összefüggésben van, ezért visszaesésekre kell számítanunk, azonban kicsit optimistábban nézek a jövő elé, mert azt látom, hogy a cégek költségeik lefaragásakor óvatosabban nyúlnak az informatikai fejlesztések büdzséjéhez. A legtöbb cég az internetet a túlélés lehetőségeként kezeli, így a visszaesés mérsékeltebb lehet a szektorunkban, mint a többi ágazatban.

Koleszár Péterről 

Koleszár Péter 35 éves.

– Az internet különböző területein tevékenykedő négy vállalkozásból álló cégcsoport tartozik érdekeltségi körébe.

– Az általa vezetett és tulajdonolt cégek jelenleg összesen 20-23 fő számára biztosítanak munkalehetőséget. A legjelentősebb piaci részesedéssel rendelkező cég, a microware Hungary Kft. élő szerződéseinek száma meghaladja az 55 000-et. Ezzel B-A-Z megye 10 legnagyobb szerződésállományával rendelkező cége között szerepel.

A kollégium
A kollégiumokkamara döntéshozó szervei számára a stratégiai irányvonalak megalkotásában és egyéb döntések meghozásában tanácskozási jogával élhet. A kollégium elnöke a kamara elnökségi üléseinek meghívottjaként az általa képviselt gazdasági érdekcsoport szemszögéből olyan szempontokra mutathat rá, amely egy-egy kérdés eldöntésében fontos szerepet játszhat. A kollégium előterjesztéseivel és javaslataival a szervezet munkaprogramjába és stratégiájába illeszkedő javaslataival segíti a kamara munkáját. A kollégium elnöke a szerepkörét az összes választott és felkért tisztségviselőhöz hasonlóan társadalmi feladatként végzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában