Helyi közélet

2009.01.05. 18:42

A legfőbb veszélyforrás a fagy Borsodban

<p>Miskolc - Vasárnap estétől folyamatosan járják&#160;megyénk közútjait a szórógépek. A Városgazda is síktalanít hétfő éjjeltől.&#160;<DIA alt="Hótakarítás Miskolcon 2009.01.05." height="800" width="960"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/H_takar_t_s_Miskolcon_2009_01_05_/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Hótakarítás Miskolcon 2009.01.05." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Több mint ezer tonna sót szórt ki a mintegy 125 darab munkában álló szórógép vasárnap estétől – tudtuk meg Huszár Jánostól, a Magyar Közút Kht Észak-alföldi Regionális Főmérnökségének vezetőjétől. A szakember elmondta felkészülten érte őket a csapadék, előrejelző szolgálatuk időben jelezte. Nem volt nagy mennyiségű – a lepelnyitől öt centiméterig terjedt a vastagsága – területükön a lehullott csapadék. A hozzájuk tartozó borsodi, szabolcsi, hajdú-bihari, hevesi és szolnoki mintegy 20 üzemegység összehangoltan végezte a munkát. Az utak teljes mértékben járhatóak, a reggeli torlódást az évkezdet és a – helyes óvatosságból – lelassult forgalom okozta.
A készenlétben álló hóekéket nagyobb hóvastagság esetén vetik be – öt centiméter alatt csak tömöríti, még síkosabbá teszi az utat az ekézés. A sót korszerű gépekkel oldattal nedvesítve szórják ki, így az úttestre tapadva lényegesen hatékonyabb síktalanítást tudnak végezni. Bár a meteorológia nem jelez nagyobb csapadék mennyiséget, meg erősítették a szolgálatot, így az információs részleget is – gyorsabban tudnak tájékoztatást adni az aktuális útviszonyokról az érdeklődőknek.

Síktalanítás Miskolcon

A Városgazda közleményben adta közre a miskolci síktalanítási helyzetet. E szerint a gépi síktalanítást január 5-én éjjel 1 órától végzi 3 szórógép és 1 rakodógép, 8.30-tól pedig 5 szórógép járta a tömegközlekedési útvonalakat - az autóbuszvonalak síkosságmentesítését délre fejezték be, akkortól a többsávos utak és a gyűjtő meredek mellékutakat takarítják gépláncban.
Eközben kézi síktalanítást is végeztek hétfő reggel 6 órától 167 fővel a város 8 körzetében. Ez elsősorban a busz- és villamosmegállók, gyalogátkelők, lépcsők, járdák síktalanítására terjedt ki, valamint 2 hóekés kisgép a belvárosi közterek, járdák hóeltakarítását végezte.

Városgazda a 46/344-091 telefonszámon továbbra is rögzíti a lakossági bejelentéseket.

Kapcsolódó cikkek:

  • Újévi havazás Miskolcon Újévi havazás Miskolcon 2009.01.05.
  • Jön az enyhülés és a hó
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában