Helyi közélet

2008.12.11. 18:07

Vihart kavart a miskolci GYIVI helyzetéről írt cikkünk - lesz változás?

<p>Miskolc - A miskolci GYIVI, illetve az ottani gyerekek helyzetéről írt <A href="http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/140-gyermek-40-helyen--a-miskolci-gyivi-ben/cn/news-20081118-06544804">cikkünk</A> nyomán ombudsmani vizsgálat indult...</p>

Idén, a szokásostól eltérően még nyáron is sok gyereket vittek be a GYIVI-be, így előfordult, hogy csak a folyosón tudtak nekik ágyat vetni. A további sorsukat eldöntő határozatok kiadásának késlekedése miatt jóval tovább tartózkodnak a befogadó otthonban, mint azt a törvény megengedné. Erre viszont itt nem adottak a feltételek, írtuk meg korábbi cikkünkben. Mi történt azóta a Miskolci Gyermekvédelmi Körzet és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál? – tudakoltuk Lukácsné Juhász Mária igazgatótól.
– Jól ránk szabadult a média, az M1. a TV2, az Európa Rádió, a Szabad Föld is megjelent nálunk. Ami a legkellemetlenebbül érintett, az a Napi Ász: az újságárusnál szembesültem azzal, milyen bulváros címet adtak, elferdítve a valóságot. Csaknem rosszul lettem – meséli az igazgató.

Felfigyelt az ombudsman

De nem csak a média, az ombudsman figyelmét is felkeltette a cikk. Megbízottjainak, az ombudsmani hivatal osztályvezetőjének és vezető főtanácsosának betoppanásakor Barnóthné Németh Mária, a befogadó otthon vezetője volt jelen.
– Váratlanul érkeztek, de mondták, hogy ők mindig bejelentés nélkül szoktak vizsgálódni. A létszám után érdeklődtek, s hogy milyen beutalási okkal kerülnek hozzánk a gyerekek, mennyi időt töltenek itt. Tudakolták, hogy mi az oka annak, hogy egyszerre ilyen sok itt a gyermek, s hogy ez milyen gondokkal jár, például a dolgozók aránytalanul alacsony létszáma. Ezek közül a felnőttek aránytalanul alacsony létszámát emeltem ki. Hiszen ide csupa olyan gyerek érkezik, 3 és 18 év közötti, akivel minél többet kellene egyénileg foglalkozni. Ezzel szemben a 4 csoportra osztott, jelenleg 70 körüli gyermekre, akik között egyaránt van beteg, bűnelkövetés és prostitúció miatt beutalt, összesen 4 pedagógus és műszakonként 1-1 gyermekfelügyelő jut.

Honnan a plusz?

Mint a befogadó otthon vezetője elmondta, az ombudsmani vizsgálatot végzők arra is kíváncsiak voltak, miből tudják fedezni a plusz gyermekekkel járó költségeket.
– A gyermeklétszámmal nem arányos a költségvetésünk, adott keretből gazdálkodunk – válaszolta a felvetésre az igazgató. – Előzetes létszámnormatíva a kihelyezésre kerülő gyermekek alapján jár, amely nem fedezi a bent lévő többletlétszám költségeit.

Nem volt érdemi mozgás

A legfőbb kérdésre: a cikkünk óta eltelt három hét alatt felgyorsult e a hivatali gépezet, azaz sikerült-e bennlakókat a vizsgálat és az elhelyezési értekezlet nyomán született javaslat szerint átmeneti vagy tartós nevelésben elhelyezni, nem kaptunk kedvező választ. Azóta 12 gyermek határozatára nyomták rá a pecsétet, ám közben 8 új érkezett. A többiek jószerével mind „időn túliak”, azaz bőven hosszabb ideje „ideiglenesen befogadottak”, mint a törvényben előírt maximálisan 30, indokolt esetben 60 nap.

Változtatás készül

Jövő héten kerül közgyűlés elé a B.-A.-Z. megyei gyermekvédelmi szakellátás átalakításáról szóló határozati javaslat.
A gyermekvédelmi szakellátás helyzetéről szóló, legutóbb (idén májusi) értékelés több megállapítása megerősíti azon anomáliákat, amelyekre korábbi, a miskolci GYIVI-ről szóló cikkünk is rávilágított: egyre rosszabb személyiségállapotú gyermekek kerülnek a rendszerbe, túl hosszú ideig vannak benn, nem biztosított számukra a speciális ellátás. De ezeken túlmenően sincs minden rendben: az állami normatív támogatásának mértéke a három évvel korábbi érték alatt stagnál, miközben a rendszer működtetésének költségei emelkednek, ezáltal a megyei önkormányzat – romló pénzügyi kondíciói ellenére – a költségvetési hozzájárulás folyamatos növelésére kényszerül. Ezért a fenntartó az intézmények struktúrájának, szakmai szolgáltató tevékenységének újragondolását határozta el, s november 18-án a közgyűlés elé terjeszti javaslatát. (A határozati javaslatra még visszatérünk.)

Tények
Ideiglenes határozattal beutaltak  2008. november közepén 2008. december közepén
A miskolci befogadó otthonában      70 fő   61 fő
Ideiglenes elhelyezést biztosító nevelőszülőknél  21 fő   24 fő
Nagybarcán (3 éves korig)      34 fő   40 fő
Szökésben        15 fő   19 fő
Összesen        140 fő   130 fő
(Forrás: GYIVI)

Kapcsolódó cikkek.

Még engem is ledöbbentett... a gyerekek az emberi ürülékhalmok között játszadoztak a padlón, a részeg felnőttek között.

Krisztina tizenhat múlt. A szülei kitagadták, másfél éves kislányát csak telefonon nyugtatgatja a GYIVI-ből.

Újabb karácsony, újabb segítünk akció. A GYIVI-ben lévő gyermekek számára. Ismerjék meg néhányuk sorsát! - Nehéz elhinni, de létezik gyermek, aki nem szeret játszani. Tán nem is tud. Én találkoztam eggyel a GYIVI-ben. Segítünk akció a GYIVI-ben lévő gyermekek számára 2008.11.21.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában