Helyi közélet

2008.12.12. 13:07

Tömeges elszegényedés Borsodban

<p>Miskolc - Egyre több család kerül egyre nehezebb helyzetbe Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Sokan vidéki kistelepülésekről - Sátoraljaújhelytől kezdve Mezőkövesden át különböző falvakból - Miskolcra, a nagyvárosba költöztek a nyomor elől.&#160;<DIA width="960" height="800" alt="Lyukó-völgy 2008.09.12."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Lyuk__v_lgy_2008_09_12_/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Lyukó-völgy 2008.09.12." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA width="960" height="800" alt="Csenyétei életképek 2008.10.07."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Cseny_tei__letk_pek_2008_10_07_/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Csenyétei életképek 2008.10.07." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA width="960" height="800" alt="Segélycsomagokat osztottak Zemplénben"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Seg_lycsomagokat_osztottak_Zempl_nben/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Segélycsomagokat osztottak Zemplénben" src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/31627/egy-csenyetei-beszel-a-csenyetei-helyzetrol" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A hajléktalanszállók megteltek, a gyermekvédelmi szakszolgálatnál fele annyi a férőhely, mint amennyire szükség lenne. A szakemberek szerint a nagyváros egyre nehezebben küzd meg az új problémával, de a kis települések önkormányzatai nem tudnak segíteni az elszegényedett családokon.

Miskolcon a Lyukóvölgybe, az egykor szebb napokat látott hétvégi házakba költöztek a városból kiszorult, vagy vidékről érkezett családok a szegénység elől. Egy részük önkényesen foglalta el a komfort nélküli házakat, mások fillérekért jutottak hozzá az épülethez.

Sokan a gyerekeket a gyermekvédelmi szakszolgálathoz, népszerű nevén a Gyivibe adják a szülők. Ott teltház van, jelenleg negyven helyen hatvan gyereket helyeztek el, de voltak már százan is. Sokan testvérek. Hatan-nyolcan jönnek együtt. Barnóthné Németh Mária, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gyermekvédelmi Szakszolgálat befogadó otthonának vezetője azt mondta, erre az évre az volt jellemző, hogy sok család a kamatos pénzzel való üzérkedés áldozatává vált, menekülniük kellett a lakóhelyükről.

A hajléktalanszálló is megtelt Miskolcon. Itt családokon nem tudnak segíteni, csak egyéni elhelyezésre van lehetőség. Egyre több a nő, és kevés a számukra kialakított hely. A családok átmeneti otthonai szintén beteltek, hosszú várólista van. Arday Zsolt, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete Hajléktalanellátás Észak-Magyarországi Regionális Módszertani osztályának vezetője azt mondta, a folyamat hónapok óta tart, a hajléktalanná vált emberek a nagyobb városokba azért mennek, mert ott megélhetést találnak, legyen az például kukázás, és ott találnak könnyebben szállást. A szakember szerint viszont a nagyváros nehezen bírja a terhet, a kis önkormányzatok pedig nem tudják vállalni az elszegényedett családok megsegítését.

A szakemberek azt mondják, a nincstelen családok egy része hosszabb-rövidebb időt tölt el egy helyen, szabályosan vándorolnak. Ezért a szociális ellátórendszer számára követhetetlen a sorsuk, így segíteni sem tudnak nekik.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában