Helyi közélet

2008.12.05. 17:07

Szélmalomharc a miskolci Hidegh-soron is

<p>Miskolc - Tudják, hogy szélmalomharc, amit tesznek, de valahol el kell kezdeni. Abban bíznak, hogy legalább pár hétig tiszta lesz Miskolc egyik frekventált területe, a történelmi Avas.&#160;<DIA alt="Szeméthegy felszámolása a Hideg-soron, az Avason 2008.12.05." height="800" width="960"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szem_thegy_felsz_mol_sa_a_Hideg_soron__az_A/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Szeméthegy felszámolása a Hideg-soron, az Avason 2008.12.05." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Ahhoz ugyanis, hogy véglegesen szemétmentes legyen, az ott élők többségének szemléletváltására lenne szükség. Elsősorban azokéra, akik a pincesoron élnek, és nem a kukákba, hanem az utcára dobálják a szemetet. De vannak olyanok is, akik a guberálásból származó hulladékot itt válogatják ki, a felesleges dolgokat pedig eldobálják. Persze nemcsak helyben termelődik a szemét, sokszor autóval is érkezik, a város más részéről. Mindezt Juga György, az Avasi Borút Egyesület tagja mondta el lapunknak. Annak apropóján, hogy az egyesület pénzt nyert – 4,5 millió forintot – a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatán a történelmi Avas illegális hulladéklerakóinak felszámolására. Az összeg egyszeri takarításra elég – tette hozzá.

Tízből kettő

A munkát már szeptemberben megkezdték, egy lomtalanítással. Az igazán látványos munkát azonban a napokban végezték, amikor a terület legérintettebb részét, a Hidegh-sort tisztították meg a szeméttől. Juga Györgytől megtudtuk: 50 tonna, 8 teherautónyi szemetet vittek el onnan.
A pályázat szerint a munkálatokat év végéig kell befejezniük, de a nagyjával a héten elkészülnek – tudtuk meg.
Mit tudnak tenni az ellen, hogy az elhordott szemét ne termelődjön vissza? Amit teszünk, az szélmalomharc, a pillanatnyi társadalmi viszonyok között – válaszolta Juga György. Hozzátette: abban bíznak, hogy figyelemfelkeltő, véleményformáló ereje lesz a munkájuknak.
A pályázat keretében az egyesület figyelőszolgálatot is létrehozott, napi 4 órában két ember járta a környéket. Milyen sikerrel? Tíz esetből talán kettőnél sikerült elérni, hogy ne tegyék ki a szemetet – mondta.
Mi lenne a megoldás? Juga György sem biztos abban, hogy ötlete jó, de talán megoldást jelenthetne: „A gócpontokra, ahol újratermelődik a szemét, oda konténereket kellene kihelyezni. Jogosan merülhet fel, hogy a közpénzéből miért finanszírozzák, de a szemét eltakarítása is közpénzből történik. Közel ugyanannyi összegben.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában