Helyi közélet

2008.12.07. 11:25

Pro és kontra a válságkezelésről

<p>Gúr Nándor MSZP-s országgyűlési képviselőt, az országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnökét és Pelczné dr. Gáll Ildikó fideszes országgyűlési képvlselőt, a párt alelnökét kérdeztük a válságkezelésről.</p>

Gúr Nándor MSZP-s országgyűlési képviselő, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke alapvető fontosságúnak mondja a kis és közepes vállalkozásokat érintő intézkedéseket. Ilyenek a hitelnyújtási könnyítések (mind összegben, mind időben), továbbá a kockázatitőke-kihelyezés biztosítása oda, ahol van hajlandóság a bővítésre. És: a hitelgarancia erősítése, vagy a 2007-es, 2008-as pályázatok feltételeinek „újragombolása”. Magyarul: a „kötelezettségek puhítása”.

Számos módon támogatja a kormány a munkahelymegtartást, -bővítést. Az Út a munkához programban jelenik meg ezen kedvezmények, támogatások egy része (december 15-én lesz róla végszavazás a parlamentben), más részük miniszteri rendelet formájában, és vannak olyan eszközök, amelyek már jelenleg is működnek. Minden negatív hatást persze nem lehet megfékezni – mondja Gúr Nándor –, ha nincs piac, ha beláthatatlan ideig tartós a kereslethiány, akkor azt meg fogjuk érezni.

Pelczné dr. Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke szerint a gazdasági világválság azért sújtja különösen nagy mértékben hazánkat, mert a miénk egy recesszióba hajló, gyengülő gazdaság, a kormány alapvetően elhibázott gazdaságpolitikája miatt. A Fidesz egyik fő gazdasági-pénzügyi szakértője úgy látja, hogy miközben sorra jelentik be a 800, az 1200 és az 1400 milliárdos pályázati kereteket, ezen pénzek között „nem találtunk újakat”. Pelczné dr. Gáll Ildikó úgy fogalmazott, hogy október, a gazdasági csúcs óta semmit nem tett a kormány, miközben „az Európai Bizottság ugyanolyan intézkedéseket ajánl, mint a Fidesz. Ám a kormány csak a megszorításokban, a bérbefagyasztásokban tud gondolkodni, nem az egyedül üdvözítő beruházásösztönzésben, keresletélénkítésben, adócsökkentésben, amiket persze nem lehet egyszerre, egyforma mértékben megvalósítani.

A Fidesz alelnöke hozzátette:„Egyre csökken a jövedelmek értéke, sorra kipukkadnak azok a gazdasági lufik, amelyeket a kormány eregetett fel.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában