Helyi közélet

2008.12.04. 19:35

Miskolci uszoda: drágább lesz vagy sem?

<p>Miskolc - Az egyetem mellé épülő versenyuszoda kapcsán feszegettük, miért "építik csapvízre". Lenne melegvizű kút, igaz, abból jelenleg nem nyerhető annyi víz. Káli Sándor polgármestert kérdezzük.</p>

Dukai Zoltán, a miskolci polgármesteri hivatal kabinetfőnök-helyettese úgy nyilatkozott nekünk, nem kizárt, hogy több víz is nyerhető lesz, ám évekbe telne az engedélyeztetési eljárás. (S az eredmény sem biztos, hiszen nem kizárt, hogy a vízhozam növelésével elapad máshol (mondjuk a barlangfürdőben) a víz. Amikor ez kiderült, döntött úgy Káli Sándor polgármester, „inkább épüljön csapvízre az uszoda, és kerüljön valamivel többe az üzemeltetése, de kezdődjön meg minél hamarabb a beruházás.”

Hatástanulmány kell

A beruházás azóta elkezdődött. Vajon nyer-e a város a döntéssel? Egyáltalán: van-e a polgármesternek egyszemélyben döntési kompetenciája ilyen ügyekben? A kérdéseket feltettük Káli Sándornak, aki írásban válaszolt. Így:
Miskolc közgyűlése jóváhagyta az uszoda beruházást, ez azt is jelenti, hogy – mint minden ilyen esetben – a testület a polgármestert bízza meg a feladat végrehajtásával. Ezért nem is értem a kérdést. Nyílván nem magamtól találom ki, hogy milyen legyen az épülő uszodánk vízfelhasználása. Természetesen a szakértőkkel való konzultációk és az általam kijelölt projektért felelős munkatársam javaslatai után hozom meg az ilyen jellegű döntéseket.

– Miért választották ezt a megoldást? – kérdeztük még.
– A Miskolci Egyetem hidrogeológiai szakértője is megerősítette, ahhoz, hogy az egyetemi kútban lévő vízkészlet többszörösét vegyük ki az uszoda feltöltéséhez, komoly hatástanulmányt kell készíteni, és szigorú engedélyezési eljárást kell lefolytatni – válaszolta. – Ez nem jelenti azt, hogy egyszer, ha megegyezés születik az egyetemmel – hiszen ők használják a kutat – illetve a hatóság is hozzájárul a mostaninál többszörös mennyiségű vízkivételhez, akkor minimális fejlesztéssel részben átállhatunk ennek a kútnak a használatára.

Évről évre drágul

– Drágult volna a későbbi kezdéssel a beruházás?
– Azt gondolom az egyértelmű mindenki számára, hogy minél később kezdünk el felépíteni egy házat, vagy felújítani egy lakást az annál drágább lesz, hiszen az építkezéshez és felújításhoz szükséges anyagok beszerzése évről évre drágul. Így van ez az uszoda esetében is.
– Mennyivel lesz így drágább a versenyuszoda működtetése?
– Pontos számot akkor tudunk majd mondani, ha látni fogjuk a már átadott uszoda egy éves működési költségét.

 

Ezt írtuk múltkor
– A jogszabály szerint pontosan évi 50 ezer köbméternyi az egyetemi kút hozama, ennek felét az egyetem elhasználja most. Az uszodának 350 ezer köbméternyire lesz szüksége, azaz ennek 15-szeresére. Ez az oka annak, hogy a jelenlegi tervek szerint a MIVÍZ hálózatából töltik majd fel a medencéket.
– A kész uszodába több kereskedelmi funkcióra alkalmas helyet terveznek (például pizzást, kávézót), épp azért, hogy ezzel is csökkentsék az üzelemtetési költségeket.
– Megkérdeztük, elindította-e a város a vízhozamnövelés engedélyeztetéséhez szükséges eljárást, „még nem” volt a válasz.
– Reálisan 2009. második felében vehetik birtokba az uszodát az úszni vágyók. Az uszoda állami és önkormányzati pénzből épül.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában