Helyi közélet

2008.12.19. 07:56

Ülésezett a megyei közgyűlés: Kevesebb pénz, kisebb gyermekvédelem

<p>Miskolc - A négy gyermekvédelmi körzet megszüntetéséről és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Gyermekvédelmi Központ életre hívásáról döntött a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés.</p>

A jövő évi központi költségvetés megszorításai, a csökkenő igény és a pénztelenség okán nehezen biztosítható szakellátás és minőségi fejlesztés miatt döntött úgy csütörtöki ülésén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés, hogy megszünteti a négy megyei gyermekvédelmi körzetet és a feladatok ellátásával 2009. február 1-jétől a létrehozandó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Gyermekvédelmi Központot bízza meg. Az immár egyre fogyatkozó vezetői álláshelyre pályázatot írnak ki. A pályáztatás befejeződéséig Lukácsné Juhász Máriát, a megszűnő Miskolci Gyermekvédelmi Körzet vezetőjét bízzák meg az központ igazgatásával. A változás révén több vidéki telephely megszűnik és – az előzetes kalkulációk alapján – várhatóan 11-15 százalékos létszámcsökkenéssel is jár – jövő március 15-i hatállyal – a racionalizált megyei gyermekvédelmi szakellátás. Minderre a központ új vezetőjének kell javaslatot tennie.
A közgyűlési döntéshozatalnál a az ellenzékben lévő szocialisták nem támogatták a javaslatot. Kormos Dénes frakcióvezető szerint a gyermekvédelmi szakellátás átszervezési javaslata is egy azon döntések sorában, amely nem kellő előkészítéssel születtek meg a megyei önkormányzatnál. A politikus hiányolta továbbá a szakmai garanciákat az ellátás színvonalasságának biztosítására. Ódor Ferenc, a közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy olyan kényszerintézkedésről van szó, amelynek fő kiváltó oka a „pénzügyi akarat”.

Miskolc átvesz...

A helyzetet „cifrázza”, hogy egy 2009. január 1-jén életbe lép törvénymódosítás szerint ettől az időponttól a megyei jogú városi önkormányzatok feladata lesz a területükön állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező gyermekek és fiatal felnőttek gyermekvédelmi ellátása. Jelenleg 400 olyan miskolci ellátott van, aki valamelyik megyei fenntartású intézményhez tartozik, ám Miskolcnak erre 120 férőhely áll rendelkezésre. Mint Ódor Ferenc jelezte, a megállapodás létrejöttéig a megyei intézmények biztosítják az érintettek ellátását.

Sz. B.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában