Helyi közélet

2008.12.25. 14:50

Karácsony: "Anya vigyáz rám"

<p>Miskolc - Fát díszítünk, körbeüljük az asztalt, és anyukánk vigyáz ránk – ez volt a válasza Lakatos Cintiának, arra a kérdésre, hogy mi a karácsony.&#160;<dia width="960" height="800" alt="Karácsony a GYIVI-ben Miskolcon 2008.12.25."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Kar_csony_a_GYIVI_ben_Miskolcon_2008_12_25_/index.shtml , SERIE ,960,800)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Karácsony a GYIVI-ben Miskolcon 2008.12.25." /></a></dia></p>

A kislány két ajándékbontás közt állt velem szóba, s izgatottan mutatta, hogy mit rejt a csomag, amin az ő neve volt. Beszélgetni alig hagytak minket a többiek, mindenki el akart dicsekedni az óvonéninek (így neveztek el engem), hogy mit kapott karácsonyra.

Karácsonyra, arra az ünnepre, amiről szinte semmit nem tudtak, de azt végképp nem, hogy ilyenkor ajándék kerül a fa alá. Pedig most került, s ebben egy kicsit lapunknak, az Észak-Magyarországnak is része volt, hiszen az idén a GYIVI-nek gyűjtöttünk, azoknak a gyerekeknek, akiket különböző okok miatt elvettek szüleiktől, vagy el sem kellett venni, adták ők maguktól is.

Beszabadultak a fa alá

Hozzájuk hamarabb érkezett az idén a Jézuska, mintha tudta volna, nagyon várják. Már kedden – kis ünnepséggel egybekötve – kaphatták meg a gyerekek azokat a csomagokat, amelyeket olvasóink ajánlottak fel nekik.

A bábelőadást még türelemmel végigülték a kicsik, sőt élvezték is azt, de Lukácsné Juhász Máriának, az intézmény vezetőjének beszédét már izegve mozogva hallgatták csak meg. Miután befejezte a köszöntőt, a gyerekek indultak volna a fa alá elhelyezett ajándékokért, de még tartott a műsor. A betlehemes játék után azonban beszabadultak – ahogy az intézményvezető fogalmazott – a csomagok közé. Majd boldogan mutatták a versenyautót, a robotot, a színes biciklit. A fiúk nagy kedvence a labda volt, mindegyik próbált egyet szerezni, csakúgy mint a szaloncukorból, de sajnos ez hamar elfogyott. S a hatalmas csomagokkal (némelyikük alig bírta el a nagy dobozba csomagolt társasjátékot) sürögtek forogtak a karácsonyfa előtt, mindkettő újdonság volt számukra.

Jó lesz visszajönni

Lakatos Cintia egy babát választott, mert azt kapott tavaly karácsonyra is édesanyjától. Az idén is szüleivel és kilenc testvérével karácsonyozik, az ünnepek után pedig visszajön az otthonba. Jó lesz visszajönni – mesélte el, most, mikor még haza sem ment.

Egy másik – 10 éves kislány – nem akarta, hogy a nevét leírjuk, mert szülei agyonverik. Ezt ő mondta nekünk, ezért nem is írjuk le. Csak annyit: ő haza sem megy az idén, ez lesz az első karácsonya külön az édesanyjától és kilenc testvérétől. Bár az anyukája megígérte, hogy elviszi az ünnepre, de aztán másképp alakult. Így a kislány nevelőszülőknél tölti a karácsonyt. Nem ismeri őket, de várja a találkozást. Mit szeretne a fa alá? Nem tökmindegy – válaszolta.

Minek ajándék?

Van, akit elvisznek karácsonyra, másoknak megígérik, de hiába várják a szüleiket – tudtuk meg az otthonban. Nekik talán a legrosszabb, hiszen a gyerekek vágynak a családjukhoz, annak ellenére, hogy az otthonban mindent megkapnak, míg a családban nem.

Elmesélték azt is, hogy már hétfőn kipakolták az Északos csomagokat, ebben a nagyobb fiúk segítettek a nevelőknek. Az egyik fiú megjegyezte: minek ide ennyi minden, nem elég egy szaloncukor. A nevelők számára ez nem volt meglepő, hiszen sok gyerek most először díszített fát, s nem tudja, mi az a karácsony

A fájdalom ott van

Lapunk felhívását látva döntött úgy Nagyné Pavlik Olga, a szirmabesenyői általános iskola tanára, hogy ő és tanítványai is segítenek a GYIVI lakóinak. A hulladékgyűjtésből befolyt összeget ajándékokra költötték.

A tanár az ajándékátadáson is ott volt. Milyen érzés látni a gyerekeket? Megható – válaszolta. Hozzátette: örülnek, de nem felszabadultak, a fájdalom ott van a szemükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában