Helyi közélet

2008.12.20. 17:24

Jobb napok

<p>Miskolc - Szervét Tibor nem keres, és nem ábrázol mélyebb társadalmi összefüggéseket, hanem a helyzetekből építi fel a színészi játékra alapozó, a polgári színház hagyományaiból kinőtt előadását - Bujdos Attila írása a miskolci Vőlegényről.&#160;<dia width="960" height="800" alt="A Vőlegény 2008.12.20."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_V__337_leg_ny_2008_12_20_/index.shtml , SERIE ,960,800)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="A Vőlegény 2008.12.20." /></a></dia></p>

Kapkodó igyekezettel vall szerelmet Kornélia (a Vőlegény Kornélja), mint aki látja, és nem akarja elengedni az alkalmat, de nem biztos benne, hogy lesz ideje és ereje végigmondani. Kovács Patrícia ebben a nyelvi tobzódásban egyszerre gyermek és az asszonnyá válás küszöbét átlépni akaró, felkínálkozó felnőtt nő: egyetlen pillanatba sűrítené a szív összes kócos, reményteli szavát. Kornél saját szavai ezek, mostanra tartogatta, most hagyja, hogy utat törjenek maguknak. Az érzés biztosan régibb - talán ősibb is -, mint az elszánása, hogy éppen itt és éppen ezt a férfit találja meg vele.

Rudi szerepében Fandl Ferenc nem a hevületet méri fel, hanem a lehetőséget – a saját érzései nehezebben ébrednek, időre lesz szüksége, hogy átlépjen a praktikum értékein, hogy az ésszerűség romjai alatt, a sértett férfiméltóság önsajnálatának takarásában felismerje saját szerelmét. 

Szép Ernő alakjai jobb napokat látott emberek – hogy pontosan milyeneket, ennek jellemzését Szervét Tibor rábízza Mira János díszletére – a körfolyosók árnyékába helyezett környezet kopott, de nem rideg -, és arra a néhány mondatra, ami erről a Vőlegény három felvonásában elhangzik. Vállalható és igazolható rendezői döntés: Szép Ernő történetéből a kor ma már nehezen érthető, a szűkösség, az alakoskodás, az egymásra utaltság, az érzelmek azonban igen. Szervét Tibor tehát nem keres, és nem ábrázol mélyebb társadalmi összefüggéseket, hanem belülről, a helyzetekből építi fel a színészi játékra alapozó, a (szórakoztató) polgári színház hagyományaiból kinőtt előadását. Használja ezt a hagyományt, és nem veszi okvetlen komolyan: a Kornél és Rudi sorsát elrendező jelenetet az isteni beavatkozás idézőjeles aktusával emeli ki ebből a színházi valóságból.  

Ebben az előadásban hangsúlyos, ahogyan a Vőlegény alakjait a körülményeik a saját belső világukba kényszerítik: a külső és a belső világok közötti különbözőség főleg a nyelvezetükben mutatkozik meg. Nem tagadja az érzéseket az a nyelvi minimalizmus sem, amellyel egymással közlekednek az emberek Szervét Tibor színpadán: Szép Ernő elharapott, vagy tőmondatai is alkalmasok az utasításokra éppúgy, mint az évődésre. A kevés szavúság mögötti bonyolultabb érzésvilág Kornél és Rudi jeleneteit leszámítva inkább csak nézésekben, gesztusokban mutatkozik.

Máhr Ági ideges, szétesett pillantásaiban például: ez az anya nem a család összetartó ereje, még ha ezt mérné is magára. Nincs érzékelhető kapcsolatban a külvilággal, mégis reagál rá, sírós hangon panaszolja a lánya miatt őt érő méltánytalanságot.

Sipos Vera Mariskája szikár, mozgékony, komoly hangú valódi gondviselő, a felelősség tudásával és kiszámíthatóságával. Belső világa a racionális erkölcsi jó: a szerelemben többször rátalálni a másikra, és ehhez néha az a kívülálló felindultság kell, ahogyan ő nézi nővére és vőlegénye sorsát.
Varga Andrea Duci szerepében robotos, önmagán uralkodni képes, a mozivalóságban talál távlatot. Péva Ibolya Gyengusnéból dicsekvő házasságszerzőt formál: az önbizalom bizonyítéka a tettrekészség.
Az apa Szirtes Gábor alakításában otthon megülni képtelen, a szerencsét kísértő férfi. A felelőtlenséget a nagyvonalúság kedvességében oldja fel: a saját élete, a családja - ez túl kis lépték: a világban forgolódik, ott van otthon igazán. Vagy még inkább a lóversenypályák környékén. Vagy ahol semmit nem kell valójában megoldania, mert igazi megoldásai nincsenek. Hazudoznia nem kényelmetlen érzés, és ahogyan hazudik, nézni sem kellemetlen. Tudja a mértéket a hazugságban, és feledni is tudja: szorongva próbál hozományt hazudni Rudinak, és látni, ahogyan vérszemet kap. A sipisták emberismerete az övé.

Fandl Ferenc számító célratörőnek mutatja Rudit – van benne őszinteség, ahogyan önző: jobb életet óhajt, és ezt meg is kapja, bár nem úgy, ahogyan szeretné: az áhított helyett a számára valóbb élet formájában. Sokarcú játékos, mindenki azt láthatja benne, amit látni akar: csábítót, társadalmilag kívánatos kérőt, ügyes embert. A szerelem összekuszálja, vállalt természetén kívülre helyezi. Ezen a terepen inkább fiú, mint férfi. Inkább kamasz, mint felnőtt.

Kovács Patrícia Kornélja lendületesen akar: birtokon belül kerülni a saját életében, és Rudi életében is. Elszánt nő, váltani képes. Ha a világ hazugság – mint ahogyan látja és mondja is -, nem az az igazi veszíteni valója, ha áthágja a konvenciókat, hanem, ha elkerüli a szerelem. Büszkeség van ebben a vállalásban: a döntés szabadságának büszkesége.

Bujdos Attila

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában