Helyi közélet

2008.12.10. 12:51

Hevesi cigányok települnek Szabolcsba?

<p>Vaja, Egercsehi - Tisza Sándor, Vaja polgármestere elmondta - „Vaján 15% körüli a roma lakosság aránya, de Vaja eddig a nyugalom szigete volt.”</p>

Az Egercsehiről beköltözött családok viszont feszültséget teremtettek Rákóczitanyán, ahonnan a lakosok ma már menekülnek. „Legutóbb az orvost küldték el az édesanyjába, mert az a törzslapot merészelte kérni az egyik betegtől” - említette Tisza Sándor.

- Rákóczitanya két utcából áll, leginkább csak az idősek lakják - írta le Tisza Sándor a Vajához tartozó településrészt. A vajai feszültség akkor vette kezdetét, amikor egy roma telep felszámolására kiírt projekt keretében tavaly nyáron Egercsehi önkormányzata fővárosi segédlettel egy magáningatlant vásárolt a Vajához tartozó Rákóczitanyán, amit később bérbe adott egy problémás egercsehi roma családnak. A gondok akkor kezdődtek, amikor a család tagjai kérelmezték a nyilvántartásba vételüket. Mivel nem tudtak iratokat bemutatni az önkormányzat felé, így a kérelmüket elutasították. Ekkor a felbőszült család tagjai azzal fenyegetőztek, hogy felgyújtják a hivatalt. A kiérkező rendőrök ebben az esetben garázdaság miatt intézkedtek. A helyi rendőröket azonban, később feljelentették, azzal az indokkal, hogy rendőri túlkapás történt. - Miután a tulajdonjog átvezetésre került a földhivatalnál, mi azonnal elvégeztük a bejelentkeztetést - magyarázta Tisza Sándor. Mindemellett hozzátette, hogy az önkormányzat ellen is feljelentéssel éltek, az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, valamint a Nemzeti és Etnikai Jogok Országgyűlési Biztosánál, azonban a vizsgálatok semmilyen jogsértést nem állapítottak meg.

A polgármester szerint a településen jelenleg is tart a feszültség, gyakoriak az összezörrenések. „Nem állítom, hogy a beköltözött család tagjai követik el, de érezhetően megugrottak a bűncselekmények száma” - szögezte le Vaja polgármestere. Tisza Sándor nem rejtette véka alá azt sem, hogy Egercsehi polgármesterasszonyával egy alkalommal volt Vaján találkozó, de az eredménytelenül zárult. „Azóta a két település kapcsolata nem a legjobb” - mondta Vaja első embere. Tisza Sándor nem győzte hangsúlyozni, hogy Rákóczitanyán a családok viselkedésmódjával van gond, és hiába állítják ellenkezőjét egyesek, Vaján nem azzal van probléma, hogy a családok cigány származásúak volnának.

„Elsőként egy családról volt szó, de azóta a rokoni kör is vásárolt három lakást magánforgalomban” - folytatta Vaja polgármestere. Ezek a családok nyolc-tíz gyerekesek, tagjai tartós munkanélküliek, és feszültséget teremtő viselkedést tanúsítanak.

Vaja polgármestere mind a mai napig azt nehezteli a leginkább, hogy a helyi vezetés háta mögött került lebonyolításra az első hevesi család betelepítése. „Igenis van közünk ahhoz, hogy kik költöznek be a településre, mivel nekünk kell megoldanunk a segélyezést, az iskoláztatást.” - tette hozzá Tisza Sándor.

Kapcsolódó cikkek:

-M. István-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában