Helyi közélet

2008.12.09. 09:46

Dioxinos hús – Borsodba nem "jutott"

<p>Miskolc - Az ír állategészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint nem érkezett hazánkba dioxinnal fertőzött disznóhús.</p>

Szombaton jelentették be Dublinban, hogy visszahívják az üzletekből, az éttermekből és a feldolgozó üzemekből a szeptember óta Írországban előállított összes disznóhúst, mert veszélyesen magas arányban van bennük a rákkeltő anyagból. Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szóvivője elmondta: vasárnap délután érkezett meg a magyar hatóságokhoz az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén keresztül az ír hatóságok jelzése. A magyar hatóságok azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, valamennyi hazai feldolgozó és kereskedő tájékoztató levelet kap az ügyről, amely felkérést is tartalmaz számukra, amennyiben Írországból származó sertéshúst vásároltak vagy dolgoztak fel, haladéktalanul jelentsék azt az illetékes magyar hatóságnak.

Fokozott ellenőrzés

Egyelőre nincs intézkedési utasítás a megyei mezőgazdasági szakigazgatási szolgálatnál – tudtuk meg Gönczi Károly megyei főállatorvostól. November közepétől várhatóan január közepéig tart nagy átfogó ellenőrzésük az állati eredetű élelmiszerek tekintetében. Az elosztóhelyektől a pultokra kikerülő árukig mindent átvizsgálnak. Elsősorban a nagy áruházláncok akciós termékeit veszik górcső alá, de felkeresik a kisebb vágóhidakat is. Mintát vesznek az áruból és ellenőrzik a származási papírokat, a lejárati időt.

– Az országostól jobb a helyzet a megyében – fejtette ki a főállatorvos – az ellenőrzések hatására egyre kevesebb a szabálytalanság. Igaz, most még a kirívó esetektől eltekintve inkább figyelmeztetünk a kisebb hiányosságokra. Kérdésünkre elmondta, az idézett dioxinos esetben a körülményektől függően akár 20 millió forintos bírságra is lehet számítani.

Pecsét a csülkön

A miskolci Búza téri piac egyetlen hétfőn is nyitvatartó húsboltjában Berecz Sándor üzletvezető-helyettes elmondta: hét nagyobb egységgel rendelkezik bolthálózatuk. Ők minden húsfélét a környékről szereznek be, tiszalúci, pásztói vágóhidak szállítanak a boltokba. Minden szállítmányhoz csatolják a vágásnál jelenlévő állatorvos igazolását, feltüntetve a származási helyet. A csülök végén pecsét van az azonosító jellel – mutatja. Ez alapján az adott helyszínen az ellenőrök rendelkezésére áll az összes dokumentáció, a beszerzési forrásoktól a vágási naplóig. Elmondta: hallotta a híreket az írországi fertőzésről. Egy ilyen súlyos mértékű fertőzést már a sertés májának foltosodásával ki lehet szűrni – fejtette ki véleményét a szakember.
A miniszterelnök megnyugtat Brian Cowen ír miniszterelnök sietett megnyugtatni a közvéleményt. A kormány megtesz minden szükséges intézkedést – mondta. Az ír élelmiszerbiztonsági hivatal közölte, jóllehet valóban magas a hús dioxintartalma, az egészségügyi kockázat a fogyasztókra nézve meglehetősen alacsony. Szakértők rámutattak: a dioxin csak akkor jelent veszélyt az emberi egészségre, ha huzamosabb időn keresztül magas koncentrációban van jelen a szervezetben. Írország tavaly 129 ezer tonna sertéshúst exportált, túlnyomórészt Nagy-Britanniába, de jelentős mennyiséget szállított Németországba és Japánba is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában