Helyi közélet

2008.12.17. 07:52

A miskolci multik "halált hoznak" a kistermelőkre?

<p>Miskolc – Termelői ár alatt a magyar törvények alapján nem lehet terméket eladni. Egy miskolci pékség ügyvezetője azonban rávilágított arra, hogyan találták meg a multinacionális áruházláncok a kiskaput, ami az ügyvezető szerint torzítja a piacot, "halált hoz" a kistermelőkre, és ezért még csak felelősségre sem vonhatják őket.</p>

"A sütőipari termékek árát egyértelműen a multi cégek reklámpolitikája határozza meg" - közli Barna György, a Bakery Miskolc Sütőipari Kft. ügyvezetője. Bár első hallásra talán nem egyértelmű az összefüggés a kettő között, Barna György szavai nyomán hamar érthetővé válik, miért állítja azt, hogy a nagyáruházak ma léggömb és cukorka helyett zsömlét osztogatnak reklámanyagként.
"A multik mára felszippantották a kis pékségek vagyonát. Ott tartunk, hogy ezernél is kevesebb pékség van Magyarországon. Miután emiatt nem volt beszállítójuk, igencsak kedvező helyzetbe kerültek, és megépíthették a saját sütőüzemeiket. A magyar jogrend pedig megteremti a lehetőséget arra, hogy – mivel nem minősülnek önálló termelő üzemnek és ezért önállóan nem mutatható ki a termelési költségük - , ezért nem vonatkozik rájuk az a szabály, miszerint termelési költség alatt nem lehet az árut értékesíteni!" - magyarázza, majd a folytatásban nem kevésbé sokkoló információkat közöl: "A kenyér és a péksütemény úgynevezett "vivőcikk", vagyis olyasmi, amiért a vásárló minden nap betér az üzletbe.
Ezzel csalogatják be őket, akik – ha már ott vannak – minden mást is helyben szereznek be. Így az a nyolc-tíz forint, amit egy zsömlén elbuknak, busásan megtérül. A hússal csak azért nem csinálják meg ugyanezt, mert vágóhidat mégsem üzemeltethetnek a bolt mögött."

Hamarosan nem lesz konkurencia

Barna György kifejti azt is, miért tartja a magyarországi piacot vészjóslóan torznak: "A szomszédos államokban egy kiló kenyér két euróba, vagyis átszámítva körülbelül 550 forintba kerül. Minden, amit ma Magyarországon a kenyér elkészítéséhez használnak – gépek és alapanyagok -, európai árszinten van.
Csak a munkabérben van egy kevés tartalék. Ehhez képest itthon a kenyér átadási ára százötven forint. Ennek pedig az lesz a vége, hogy amikor a hazai kis pékségek elbuknak, megszűnik a konkurencia, vagyis a multik is feljebb emelhetik a küszöböt és akkor majd jóval magasabb áron kínálják a sütőipari árukat."
Barna György szerint mindezt csak úgy lehetne megakadályozni, ha a multik pékségeit köteleznék arra, hogy mutassák ki a termelői költségüket.

Jól megférnek egymás mellett?

Meghallgattuk a témával kapcsolatban a másik felet is. Kérdéseinkre Hackl Mónika, a Tesco Áruház szóvivője válaszolt, aki cáfolta, hogy termelői ár alatt értékesítenék sütőipari termékeiket. "Egyik termékünkkel kapcsolatban sem helytálló ez a vád" - hangsúlyozta a szóvivő.

"A pékárut pedig nem nevezhetjük "vivőcikknek", mert nem emiatt térnek be hozzánk a vásárlóink, sokkal inkább például az akciós termékek miatt. A dolog fordítva működik: a nagy bevásárlásokat intézik nálunk, és ha már ott vannak, csak kiegészítésként vásárolnak péksüteményt, kenyeret, amikor megcsapja az orrukat az illata." Hackl Mónika szerint az áruházláncok jellemzően a város külső területein találhatóak, ezért ide a heti, havi vásárlás miatt érkeznek a vevők.

"Vagyis a kis pékségek és a hipermarketek sütödéi jól megférnek egymás mellett, mert az előbbiek általában a belvároshoz közel helyezkednek el, ahová az emberek bármikor leugorhatnak egy kis friss áruért. Más igényeket elégítünk ki és a kínálatunk is más" - hangsúlyozta. "Az árakat pedig gazdaságossági szempontok alapján kalkuláljuk ki, amiken megvan a megfelelő árrés, bár ez a friss áruk esetében viszonylag alacsony. A döntő szempont az, hogy milyen mennyiségben tudjuk ezeket forgalomba hozni. Fontos számunkra a kínálatunk bővítése is. Vannak olyan sütőipari termékeink egyébként, amiket nem helyben sütünk. A lényeg azonban az, hogy minden szabályt betartunk."

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában