Helyi közélet

2008.11.26. 11:06

Véradás Miskolcon: A véren se narancs, se szegfű

<p>Miskolc - A miskolci közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának tagjai szerdán vérüket adják – a vérellátóban. Hallottam a képviselők szándékáról, s csak üdvözölni tudom, mert feszített a vérkészletünk – reagált a hírre dr. Sallai Imre.&#160;<DIA alt="Véradás - Fidesz frakció 2008.11.26." height="800" width="960"><A onclick="return &#13;&#10;&#13;&#10;open_window( /pubs/Bildserie/V_rad_s___Fidesz_frakci__2008_11_26_/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Véradás - Fidesz frakció &#13;&#10;&#13;&#10;2008.11.26." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA alt="Véradás - Miskolc Steelers 2008.11.26." height="800" width="960"><A onclick="return &#13;&#10;&#13;&#10;open_window( /pubs/Bildserie/V_rad_s___Miskolc_Steelers_2008_11_26_/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Véradás - Miskolc Steelers &#13;&#10;&#13;&#10;2008.11.26." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Hallottam a képviselők szándékáról, s csak üdvözölni tudom, mert feszített a vérkészletünk – reagált a hírre dr. Sallai Imre, a Miskolci Területi Vérellátó vezetője. Mint megtudtuk, a legutóbbi vérkészlettel, véradással foglalkozó, két hete megjelent összeállításunk óta azért nem romlott a helyzet, azóta sem kellett műtéteket elhalasztani a megye legnagyobb vérfelhasználóját jelentő megyei kórházban sem. Az viszont kétségtelen tény, hogy tavalyhoz képest 8 százalékos a megyénkbeli véradók körében a lemorzsolódás.

– Ennek okát közösen keressük a véradást szervező Vöröskereszttel. Alapvetően két dolog játszik közre: egyre több véradóról derül ki, s egyre fiatalabb véradókról, hogy ideiglenesen vagy véglegesen alkalmatlanok vérdonornak; másrészt az unióhoz igazodva szigorodtak az alkalmasság feltételei is – tudtuk meg a transzfuziológustól.
Például a vérből kimutathatóan már lezajlott B és C típusú májgyulladás esetén is kizárt, hogy valaki véradó legyen. További kizáró ok az allergia, az időszakosan allergiásoknál csak az allergiás időszakban. Az idén a véradásra jelentkezők 10-12 százaléka bizonyult alkalmatlannak, egy éve még csupán 8.

Jobb az egyenletes

Örülnek hát az önként jelentkezőknek a Vérellátónál és a Vöröskeresztnél is, de hangsúlyozták, hogy a kampányszerű felbuzdulásoknak megvan a hátulütőjük. Ilyenkor az is megjelenik, akik egyébként is véradó, így felborul az ütemezés, s a következő, „menetrend szerinti” megjelenés későbbre tolódik. Márpedig a vérellátás tekintetében lényeges az egyenletesség.
– Akkor örülnénk a hirtelen felbuzdulásnak, ha mindazokból, akik eljönnek, rendszeres véradók válnának. E szempontból pedig végképp mindegy, hogy milyen pártállású a véradó: se narancsot, se szegfűt nem ragasztunk a tasakra.

A „véres” mélyrepülés

A kiszállásos véradás is ütemezetten történik, egy nap 4 helyen tudnak vért venni (2 csapat délelőtt, 2 délután). Új munkahelyeknek, közösségeknek legalább egy hónappal kell, hogy jelezzék ajánlkozásukat, mert ott még a feltételeket is meg kell vizsgálniuk a szervezőknek.

Mint Farkas Tünde, a Vöröskereszt véradásszervezője elmondta, sajnos sok településen feleannyian sem mennek el, mint a korábbi években. Elég egy váratlan esemény, mondjuk egy temetés, s már szinten potyán szálltak ki. Az idei év véradás szempontjából a mélyrepülés éve volt – szólt a szomorú összegzés.

"A megadott mobilon előfizető nem kapcsolható"

Épp cikkünk készítésekor kaptunk céges e-mail címünkre egy felhívást: aki B Rh pozitív vérű, menjen, és adjon vért egy koraszülött gyermek javára. „A megadott mobilon előfizető nem kapcsolható” információ után megtudakoltuk: mi ilyenkor a teendő.

A miskolci vérellátó vezetője elmondta: általában kiderül, hogy az efféle felhívásoknak semmi alapjuk nincs, nem deríthető ki a beteg adata, a beteget ellátó intézmény. Ha felmegyünk az OVSZ honlapjára, láthatjuk, hogy mennyi az aktuális vérkészlet (tegnap például az 5-ös skálán a 4-es, vagyis megfelelő). Nehezen képzelhető el, hogy ily módon kellene sürgős ellátáshoz vért toborozni.

Létezik ugyan úgynevezett irányított véradás, de ha a betegnek (hozzátartozóinak) erre van igénye (igényük), akkor a betegellátó jelezni szokta azt a vérellátó felé. Ilyenkor a családi, baráti, ismerősi körben „privát” szervezhető véradás. A jelentkezők aláírnak egy nyilatkozatot, amelyen szerepel, hogy mely betegnek (az adott személy adatainak feltüntetésével) ajánlják fel a vérüket. Az aláírás egyúttal beleegyezés abba, hogy amennyiben a megnevezettnél valamilyen ok miatt nem használják fel a vért, az másnak is beadható.

A Miskolc Steelers is
A cikkben említett politikusokon túl önkéntes véradásra jelentkezett a Miskolci Steelers is a héten. Bővebben...

Kapcsolódó cikk:
Véradásra fel!
"Hát, bizony, ahogy néha elnézem a közgyűlési, sőt, a parlamenti közvetítéseket, milyen vértolulásos fejjel tudnak olykor vitatkozni semmiségeken, jobb is, ha kicsit megcsapoljuk őket, mintsem gutaütést kapjanak..." - Szalóczi Katalin jegyzete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában