Helyi közélet

2008.11.07. 17:28

Szmogriadó a Búza téren?

<p><P>Miskolc - Változott a szmogriadó-rendelet.&#160;Ez azt is jelenti:&#160;a&#160;jövőben előfordulhat, hogy Miskolc egyes területein - például a Búza téren -&#160;forgalomkorlátozást kell beiktatni szmogriadó miatt.</P></p>

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter kezdeményezésére készült a rendelet, azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a levegőminőség javulásához és az emberek egészségének védelméhez. Az új küszöbértékek alapján az önkormányzatoknak át kell majd dolgozniuk a szmogriadó-terveiket, és várhatóan az eddigieknél gyakrabban kell majd elrendelniük azt. A rendelettől azt várják: a riasztási kötelezettség bevezetése rábírhatja az önkormányzatokat, hogy tegyenek komolyabb lépéseket a hosszabb távon ható légszennyezettséget csökkentő intézkedések bevezetésére.

Eddig nem volt

A miskolci önkormányzat már meg is kezdte a korábbi szmogriadó-rendelet felülvizsgálatát – ezt Pápai Zoltán, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi csoportvezetője mondta kérdésünkre. Bár eddig nem volt szükség a riadó elrendelésére, de a jövőben előfordulhat, hogy a város egyes területein – mint például a Búza tér – forgalomkorlátozást kell beiktatni. A szállópor ugyanis – folytatta – a közlekedésből és a háztartási tüzelőberendezésekből származik.
Éppen ezért a lakosság felelőssége is, hogy ne fával, olajjal fűtsenek, hanem gázzal – tette hozzá. Mi történik, ha el kell rendelni a szmogriadót? Pápai Zoltán azt a választ adta: szmogriadókor a nagyüzemeknek felére kell csökkenteniük a károsanyag-kibocsátásukat.

Akkor, ha...

Mit is jelent az új rendelet? Régebben a kéndioxiddal együtt kellett meghatározni a szállópor értékét, és ez alapján kiadni a tájékoztatást, vagy elrendelni a szmogriadót – magyarázta Uramné Lantai Katalin, a Környezetvédelmi Felügyelőség levegőtisztaság- és zajvédelmi osztályának vezetője. Októbertől azonban, amennyiben a szállópor-koncentrátum napi átlaga, két napon keresztül meghaladja a 75 mikrogramm/ köbmétert, és a következő nap időjárásában sem várható javulás, akkor a felügyelőségnek tájékoztatási kötelezettsége van az önkormányzat felé – mondta. Szmogriadót pedig akkor kell elrendelni, ha ugyanez az érték 100 mikrogramm/ köbméter – tette hozzá.
Az új rendelet szerint gyakrabban lehet Miskolcon szmogriadó? Az osztályvezető csak tavalyi értékeket tudott mondani: amennyiben ez a rendelet már tavaly életbe lép, akkor 2007-ben 4 tájékoztatás, illetve egy riasztás lett volna szükséges a városban. 

Egyszerre kettő

Agora levelezőfórumunkon Mészáros László azt írta: „Megnéztem a Búza téri állomás aktuális adatát: ami az erősen szennyezett szintet mutatta. A határérték kétszerese közelében van éppen.” Kértük az osztályvezetőt, hogy erre is reagáljon, mint mondta: abban a városban, ahol több mérőállomás van (Miskolcon is), ott nem elég egy, hanem kettő állomás adatait kell vizsgálni, illetve nem pillanatnyi, hanem 24 órás határértéket kell nézni.
Uramné Lantai Katalin szerint nem lesz annyira vészes a helyzet Miskolcon, hiszen a magasabb értékeket főleg a Búza téren található állomáson mérnek.

Mivel védhetjük ki?
- Nem használjuk a régi típusú, dízel üzemű járműveket
- Avar, kerti hulladék égetését mellőzzük
- A szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát pedig úgy kell mérsékelni, hogy az adott épületben maximum 18 fok legyen a hőmérséklet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában