Helyi közélet

2008.11.04. 18:17

Nálunk év elején várhatók elbocsátások

<p>Miskolc - Csoportos létszámleépítésre a Shinwa készül a régióban. Azt,&#160;hogy mikor és hány dolgozótól válnak meg, még nem jelentették be.</p>

– A cég jelezte a központnak az elbocsátási szándékot, majd elfogadta az általunk felajánlott segítséget – mondta Szabóné Bikki Ágnes, a regionális munkaügyi központ tanácsadója. Elmondta, jártak kint kollégáival a cégnél, ahol abban állapodtak meg, hogy csoportos tájékoztatókat tarthatnak majd az elbocsátandó dolgozóknak. Akikről nem tudja még, hogy szakképzettségük szerint milyen összetételűek, de azt igen, hogy kevés köztük az alacsony végzettségű.
– Így reméljük, könnyebb lesz elhelyezkedniük – jegyezte meg. – Két cég is jelezte már, hogy hasonló munkakörökben keres dolgozókat.

Dömpingszerűen nem

Megkérdeztük, érzik-e a gazdasági válság hatását: csökkent-e a munkahelyek száma, jelezték-e már többen az elbocsájtás szándékát. (A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal és a regionális munkaügyi központok adatai szerint országos szinten 3000 körüli azoknak a dolgozóknak a száma, akiknek az elbocsátását bejelentették a napokban.) Szabóné Bikki Ágnes szerint még nem érződik.
Nagy számot érintő szándékbejelentés eddig még nem érkezett a munkaügyi központba. Egyrészt azért, mert karácsony környékén felfutás jellemző például az elektronikában, azaz mindig több munkaerőre volt/ van szükség. Másrészt a jogszabályok szerint minimum 52 nap, amig a csoportos létszámcsökkentés végrehajtása megkezdődhet. Az esetleges válság jelei a szakember szerint leghamarabb a jövő év első negyedében éreztetik hatásukat a régió munkaerőpiacán.

Miben segít?

Miben segít az elbocsátandóknak a munkaügyi központ?
– Még a felmondási idő alatt tájékoztatót tartanak a cégnél
– Elhangzik, hogy milyen ellátásokat vehetnek majd igénybe, milyen segítséget nyújthat a központ a munkába álláshoz, tájékoztatják őket a képzési lehetőségeikről.
– A központ célja, hogy még a felmondási idő alatt a leépítésre kerülők ismerkedjenek meg az álláskeresési technikákkal, így az önéletrajz készítéssel, azaz felkészülten kerüljenek a munkaerőpiacra.
– Egyéni és csoportos tanácsadással is segítséget nyújtanak.

– A munkaközvetítésre kiemelt hangsúlyt fektetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában