Helyi közélet

2008.11.09. 18:54

Nem minden önkormányzat engedheti meg magának az ingyenes védőoltásokat

<p>Egyre több önkormányzat biztosít ingyen olyan védőoltásokat, amelyekért egyébként fizetni kellene.</p>

Már 25 helyen támogatják például a méhnyakrákot megelőző oltást a fiatal lányoknál, és további 35 önkormányzat jelezte, hogy hamarosan bevezeti ezt. Egyelőre azonban csak az önkormányzatok kisebbik fele vállalkozik erre, a legtöbb helyen ugyanis nem tudják kigazdálkodni az ingyenes oltások több tízmillió forintos költségét - számolt be az RTL Híradója.

A csecsemőkortól kezdve 10 féle oltást kell mindenkinek megkapnia. Ami kötelező, az ingyenes is. A bárányhimlő vagy rota vírus ellenes szérumért már fizetni kell - de nem mindenhol. Egyre több önkormányzat dönt úgy, hogy bizonyos oltásokat ingyen ad a területén élőknek. Például a kullancs okozta agyhártyagyulladás ellen is.

A méhnyakrákért felelős HPV vírus elleni védőoltását már 25 helyen támogatják. Az elmúlt másfél évben 3500-an kapták meg ingyen. Százhalombatta volt az első, ahol térítésmentesen beoltották a 13 és 18 év közötti lányokat. A 674 oltásra jogosult fiatalból 80,5 százalék vette igénybe a lehetőséget. Ez az arány jónak mondható, hisz néha a még a kötelező védőoltások sem érik el ezt a részvételi arányt - mondta Vezér Mihály, a város polgármestere.

Az akció 50 millió forintba került az önkormányzatnak. De ezt nem mindegyik város engedheti meg magának. 3200 helyi önkormányzatból 60-an csatlakoztak ehhez a programhoz, nyilván azok, amelyeknek nagyobb pénzügyi teljesítőképesség van, mert ez nem kötelező önkormányzati feladat - mondta Inkei-Farkas Márton, az önkormányzati tárca miniszteri főtanácsadója.

A kötelező oltások bővítésére egyelőre nem lehet számítani, a szaktárcánál azt mondták, hogy Magyarországon már így is több védőoltást támogatnak, mint más európai országokban. Évente több mint 6 milliárd forintot költenek erre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában