Helyi közélet

2008.11.26. 09:43

Mojszejev: nem kell más „csak” tehetség

<p>Miskolc - Jisoraz! Ezt kiabálta a közönség hétfő este a miskolci sportcsarnokban, miután a Mojszejev Táncegyüttes lement a színpadról.&#160;<DIA width="960" height="800" alt="Mojszejev Táncegyüttes Miskolcon 2008.11.24."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Mojszejev_T_ncegy_ttes_Miskolcon_2008_11_24/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Mojszejev Táncegyüttes Miskolcon 2008.11.24." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Az oroszul még tanulók – és még tudók – értették, ez azt jelenti: újra. Akik nem beszélik a nyelvet, azok szűnni nem akaró tapssal jelezték, ők is azt szeretnék, hogy a táncosok visszajöjjenek a színapdra. A közel 2,5 órás előadás után ráadást követelt a közönség. Nem csoda, hiszen a csaknem 90 táncos olyan produkciót mutatott be, hogy sokakban felmerülhetett: ember ilyenre nem is képes. És mégis. Nem is kell hozzá más csak edzés. Legalábbis Lev Golovanov szerint, aki az együttes tánctanára. És ő tudja, hiszen csaknem 40 évet táncolt az együttesben. Most 82 éves, de még mai is napi 10 órát gyakorol a táncosokkal. Őt kérdeztük arról hogy lehet bekerülni a Mojszejevbe.
– Könnyen – válaszolta – nem kell hozzá más csak tehetség. Persze a tehetség mellett a megjelenést, a testalkatot is szigorúan veszik az itészek. Ma már ugyanis egy bizottság dönt arról, hogy kiben lát tehetséget, míg Igor Mojszejev – az együttes névadója, alapítója – élt, addig az ő kizárólagos döntése volt, hogy ki kerül a csapatba. Már akkor is – és most is – 12-13 éves gyerekek jelentkeznek, akik 5 évet gyakorolnak míg először színpadra kerülnek.

Taps és táncok

Csaknem 70 évvel ezelőtt Lev Golovanon is így került Mojszejev csapatába. Mint mesélte: 16 éves korában találkozott a mesterrel, s egy év múlva már szerepelhetett a műsorában is. Milyen érzés volt az első színpadra lépés? Nagy reményekkel indultam, és örültem, hogy Mojszejevvel táncolhatok – válaszolta. Ez a tánc négy évtizedig tartott, majd tánctanárként dolgozott tovább, hogy megtanítsa a híres lépéseket a fiataloknak.


Elmesélte lapunknak azt is, hogy 1946-ban jöttek először Magyarországra Mojszejevvel. A mester akkor nagyon megszerette hazánkat, az egyik kedvenc országa lett. A zenénket, a táncunkat különlegesnek tartotta – mondta Golovanov. Emellett a magyar közönséget is kedvelte Mojszejev, hiszen sehol nem volt olyan a taps, mint önöknél – mesélte.

Bentlakásos „Mojszejev”

Az 1937-ben alakult együttesbe még mai is rangot jelent bekerülni. Persze a sikerért sok mindent be kell áldozni a táncosoknak. Ahogy Golovanov fogalmazott: aki beáll a Mojszejevbe, azután ott is lakik. A táncosok délelőtt 10 órától délután 3-ig próbálnak, majd este még két órát gyakorolnak, egy szabadnapjuk van, a vasárnap – tudtuk meg. A tánctanár elmondta: aki bekerül a csapatba, annak mindent félre kell tenni, az együttes tervez helyette.
Hogyan őrzik névadójuk emlékét? Összetartjuk a csapatot, és vigyázunk rá, hogy a minőség nem romoljon – mondta. Hogy lehet erre vigyázni? Edzésben kell lenni a táncosoknak, és persze a tehetség sem mellékes – válaszolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában