Helyi közélet

2008.11.26. 17:51

Magashegy: ha havazik, megáll az élet

<p>Miskolc - A belváros tiszta, az utak letisztítva. Hókásás, jeges járdát csak elvétve találunk (akkor is be kell látnunk, hogy annak síktalanítása nem a Miskolci Városgazda Kht. feladata lenne, hanem az ingatlan tulajdonosáé).&#160;<DIA alt="Magashegy: ha havazik, megáll az élet 2008.11.26." height="800" width="960"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Magashegy__ha_havazik__meg_ll_az__let_2008_/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Magashegy: ha havazik, megáll az élet 2008.11.26." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Ez a kép volt jellemző Miskolcra, egy nappal az idei első havazás után. Azt kell mondanunk, hogy a városgazda jól vizsgázott, és valóban felkészült a télre. Illetve csak mondanánk, ha nem mennénk ki a belvárosból. Vannak ugyanis olyan kis utcák, ahol már jó ideje nem láttak hókotrót – nemcsak idén, de évek óta – és már egy kisebb havazásnál megáll az élet.

Elzárva a várostól

Szerda délre már olvadt a hó a városban, de nem kellett messze mennünk, hogy igazi téli tájat találjunk. Sőt, a városból sem kellett kimennünk, elég volt a Hidegsor egyik mellékutcájába, a Magashegybe befordulni. Itt igazi tél fogadott minket, mintha egy hegyi faluba érkeztünk volna. A látvány szép, de az ott élők nem tudják élvezni, nekik sok gondot okoz, hogy nem takarítják az utcájukat.
Orosz István elmondta: már megszokták, ha havazik, akkor náluk nincs, aki eltakarítsa a havat. Az utca végébe lévő ABC-be két napja nincs kenyér, mert az áruszállító nem tud felmenni – teszi hozzá. 300 gyerek él itt, de hétfőn iskolába sem tudtak menni, ma is csak lebotorkáltak, éppúgy mint mi kenyérért a városba – panaszolja.
A bolthoz megpróbáltunk feljutni, az út tényleg jeges, takarításnak nyoma sincs. Homoki Istvánné, az eladó azzal kezdi: „Elvagyunk zárva a külvilágtól, itt nem emberek élnek, minek ide takarítás.” Elmondja azt is, hogy több idős ember él az utcában, akiknek ebédet járatnak, hétfőn és kedden alig tudták azt is kihozni.

A hó befedte a szemetet

Negatív példáért a belvárost sem kellett elhagynunk. A Széchenyi-negyed mögötti parkoló örökzöld téma, tavasszal, nyáron, ősszel és most télen is ad bőven okot panaszra. Az ott parkolók éppenúgy bosszankodnak, a hóban, mint esőben. A vélemény mindig ugyanaz: katasztrófális. Most is ezt mondta Siffmann Jenő, mikor arról kérdeztük, milyennek találja a belvárosi parkolót. Azt is elmondta, hogy kedden egy autó is összetört, mert a hótól nem lehetett látni a gödröt, és belehajtott a sofőr. De máskor sem jobb a helyzet, de a díjat ki kell fizetni – teszi hozzá.

Belley Istvánnak üzlete van a parkoló szomszédságában, így ő minden nap látja, hogy milyen a helyzet. Kedden reggel korán, elsőként érkezett a parkolóba, és örült a szűz hónak, mert az legalább eltakarta a szemetet – meséli. Szerinte a hótakarítás – illetve nem takarítás – csak a kisebbik gond a parkolóban, ennél sokkal nagyobb problémák vannak. Sorolja is: szemetes, sáros, sok a hajléktalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában