Helyi közélet

2008.11.10. 12:47

Luxusadó: Miskolcon idén előbb tárgyalják

<p>Miskolc - Lezárult a vizsgálat, amelyet Miskolc jegyzője a luxusadóról szóló cikkünk alapján indított. Azt egyértelműen leszögezte: mulasztás történt. Személyi felelősség azonban nem volt megállapítható.</p>

A luxusadóról szóló önkormányzati rendelet miatt pert indított az egyik „adóalany” és nyert: minthogy a luxusadó megfizetésére kötelező határozatát visszavonta az önkormányzat, így nem kellett megfizetnie a luxusadót. Ez úgy történhetett, hogy a luxusadóra vonatkozó, egyébiránt hatályos rendeletét a szabott határidőhöz képest később hirdette ki az önkormányzat, így a település egészére egy magasabb rendű jogszabályt kellett alkalmazni. E szerint a települési átlagérték meghatározásánál a település besorolásának és a lakóingatlan fajtájának megfelelő értékhatár középértékét kell figyelembe venni. Így számolva a felperes lakóingatlana már nem esett bele a luxusadó-fizetési kategóriába. Jogi képviselőe, dr. Rózsa Péter számításai szerint Miskolcon valószínűleg csak az fog komolyabb (pár százezer forint) luxusadót fizetni akinek 500-600 négyzetméteres lakása van.

Elenyészően csekély

Dr. Mihalecz Péter jegyzőnek a vizsgálat eredményét ismertető leveléből kiderül, hogy Miskolcon mindössze 9 adózót kötelezett a helyi önkormányzati adóhatóság luxusadó-fizetésre, összesen 1 789 000 forint értékben, ami elenyészően csekély a város 9,5 milliárdos adóbevételéhez képest. Azt még nem tudni, hogy a felülvizsgálatot követő módosítás után milyen összeg marad az 1 789 000 forintból, illetve hány adózóra vethető ki egyáltalán a luxusadó. (Felmerül: egyáltalán érdemes-e ekkora adóbevétel miatt helyi rendeletet alkotni?...)

Nincs konkrét felelős

Mindenesetre a miskolci önkormányzat a jövő évre vonatkozó luxusadó-rendeletét idén már a novemberi közgyűlési ülésen tárgyalja, annak ellenére, hogy a 2009-től hatályba lépő központi jogszabály még csak törvényjavaslatként ismerhető meg. További folyománya az ügynek, hogy bár konkrét személyi felelősség a kétségtelen mulasztásban „nem volt megállapítható”, a város jegyzője elrendelte, hogy a 2008-ra vonatkozó luxusadó fizetésére kötelező határozatok saját hatáskörben történő felülvizsgálatát.

Egy hónap szorításában

A cikkünk nyomán indított vizsgálat arra is rávilágított, miként ez a jegyző leveléből kiderül, hogy a jogszabály-alkotási folyamat ütemezése miatt a saját rendeletalkotási tevékenységet illetően nehéz helyzetbe kerülnek az önkormányzatok. Az ominózus esetben 2007. november 16-án hirdették ki azt a központi jogszabályt, amely alapján az önkormányzatoknak elő kellett készíteniük, meg kellett alkotniuk és ki kellett hirdetniük a luxusadóról szóló helyi rendeletüket, december 15-ig. Ez a miskolci önkormányzat esetében 20-án történt meg.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában