Helyi közélet

2008.11.20. 17:03

Ülésezett a miskolci közgyűlés

<p>Miskolc - Csütörtökön megtartotta a novemberi ülését a miskolci közgyűlés.&#160;<DIA alt="Miskolci közgyűlés 2008.11.20." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Miskolci_k_zgy__369_l_s_2008_11_20_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Miskolci közgyűlés 2008.11.20." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

16.59: Jelenleg közérdekű bejelentéseket tesznek a képviselők. Utána zárt ülés következik, majd szavaznak a képviselők. A szavazás eredményére holnap visszatérünk.


 16.32: Az avasi városőrség létrehozásával kapcsolatos előterjesztést sürgősségi indítványként tárgyalja a testület. Abban ellenzék és városvezetés is egyetért, hogy az avasi helyzet sűrgősen megoldást kíván. A Fidesz részéről azonban felvetődtek kétségek a városőrség műkődését illetően. Káli Sándor polgármester ismertette az előterjesztést, s elmondta, amit a hétfői sajtótájékoztatón is: az elmúlt hónapokban, a Fészekrakó program által olyan elemek költöztek a lakótelepre, akik viselkedése nem elfogadható, bűnözői életvitelet folytatnak. A polgármester elmondta: a városőrség nem egyedi, hiszen Budapesten az V. és XI. kerületben is működik ilyen. Miért nem a rendőrség? Káli Sándor szerint nincs elég kapacitásuk, illetve az elmúlt időszakban többször elvezényelték őket más eseményekre, az Avason pedig állandó jelenlétre van szükség. Fodor Zoltán (MSZP) és Nyírő Pál (MSZP) a város közbiztonsági tanácsnoka is arról beszélt felszólalásában, hogy a lakosság részéről több segítségkérés, panasz érkezett. Fodor Zoltán elmondta: április előtt az Avas a legbiztonságosabb terület volt Miskolcon, de azóta ez megváltozott. Juga György (Fidesz) képviselő egyetértett azzal, hogy a helyzet elviselhetetlen az Avason, de annak, hogy ez kialakulhatott, a nem megfelelő jogszabályi környezet az oka - vélekedett. Szerinte azonban az igazi az lenne, ha a rendőrség tudná ezt a feladatot kezelni a lakótelepen. Az ellenzéki képviselő megkérdőjelezte a városőrség törvényességét, de azzal egyetértett, hogy szükség van a munkájukra. 


15.55: Idősek, ügyek, tanácsok Dr. Mokrai Mihály alpolgármester a város idősügyi tanácsának munkájáról szóló írásos tájékoztatót pár szóval egészítete ki. Mint mondta, méltónak kell lennie a városnak a korábban megkapott Idősbarát önkormányzat címhez. Szólt arról, hogy milyen gazdag volt az idősek hónapja programsorozata, felidézte, hogy a Vörösmarty téren kialakított Generációk Házában kapott otthont az Idősügyi tanács.


 15.25: Idősek, ügyek, tanácsok Dr. Mokrai Mihály alpolgármester a város idősügyi tanácsának munkájáról szóló írásos tájékoztatót pár szóval egészítete ki. Mint mondta, méltónak kell lennie a városnak a korábban megkapott Idősbarát önkormányzat címhez. Szólt arról, hogy milyen gazdag volt az idősek hónapja programsorozata, felidézte, hogy a Vörösmarty téren kialakított Generációk Házában kapott otthont az Idősügyi tanács.


 15.21: Az ebédszünet után a 18. napirendi ponttal folytatódott a közgyűlési ülés. Ez a város közvilágítását tárgyalja. Ebben többek között szó volt arról, hogyan lehetne spórolni a közvilágításon, illetve kritikák is megfogalmazódtak az ÉMÁSZ felé, elsősorban a hibaelhárítással kapcsolatban.Csordás Mihály (MSZP) önkormányzati képviselő úgynevezett fényáram-szabályozóról beszélt, amely hajnalban, amikor kisebb a forgalom a városban, csökkentené a feszültséget, így csökkene a fényerő, és csaknem 30-40 százalékot lehetne spórolnia a városnak. Bartha György (MSZP) és Zámbó Tiborné (MSZP) képviselők arról szóltak, hogy a hibabejelentéstől számítva hosszú idő, míg a hibát elhárítják. Azt is kifogásolták, hogy az égőcsere is sok idő, van, hogy több hónapot kell rá várni. A képviselők azt is elmondták, hogy a lámpaoszlopok alján található biztosítékszekrények ajtaját megrongálják, és ezek pótlása nem a megfelelő ütemben halad. Az ÉMÁSZ részéről Szepesi István elmondta: 20 ezer lámpa van Miskolcon, amelyek karbantartása sok gondot okoz. Az idén 3064 bejelentés érkezett a céghez, míg tavaly 4232, előtte pedig 4600, ez azt mutatja, hogy a szolgáltatásban javulás volt- mondta.   


15.11: Játszóterek - bajban

Pusztítják a játszótereket. A megállapításban, sajnos, nincs újdonság. Miközben a város - erejéhez mérten, a tervezetthez képest elmaradva - igyekszik felújítani, a szabványban előírtnak megfelelővé tenni Miskolc játszótereit (azok egy részét), a vandálok nem pihennek. Hosszan beszéltek a helyzetről, a vágyott megoldásról a képviselők. (A napirendi pont címe: Beszámoló a játszóparkok kialakítására vonatkozó intézkedési terv végrehajtásáról.)A kerítés nem jelent megoldást, nincs az a pénz, amiből őröket lehetne felfogadni, marad az,ami normális helyeken: az ott, a környéken élők figyelik gyermekeik játszótereit. Nem feltétlen fizikai erővel, ilyet nem lehet tőlük várni. De például...Lenártek András (Fidesz), a pénzügyi bizottság elnöke a bizottság javaslatát terjeszete elő:működtessen az önkormányzat egy ingyenes, korlátozott időtartamú bejelenési telefonszámot, amin nemcsak játszótéri rongálás észlelését jelezhetnék, hanem például a közvilágítás hiányát, avagy a KRESZ-táblák eltűnését. A javaslat szerint meg kellene vizsgálni ennek a lehetőségét, anyagi vonzatát. Nem kell jósnak lenni hozzá, hogy azt mondjuk: haszna lenne ennek a vonalnak, "behozná az árát". 


12.43: A temetőkről és a temetkezésről szóló törvény és a végrehajtásáról szóló kormányrendeletek, továbbá a helyi önkormányzatokról szóló törvény nem írja elő az önkormányzatok számára, hogy a településen elhunyt jeles személyiségek sírját, síremlékét védetté nyilvánítsák, valamint átvállalják gondozásukat. Ezzel indokolta Fedor Vilmos alpolgármester azt az előterjesztést, amely a város temetőiben található síremlékek védetté nyílvánításáról szól. Mint mondta: "Hazánk mind több településén törekednek arra, hogy a temetők történeti és művészeti értékeit számba vegyék, az arra érdemeseket a lehetőségekhez mérten megóvják. Közismert a főváros törekvése a Nemzeti Sírkert kialakítására, és a közelmúltban megjelent több város temetőinek, síremlékeinek, ott eltemetett neves polgárainak adattára."

Hozzátette: "Miskolc város bővelkedik temetői értékekben, ezért készült a közgyűlési anyag. Összesen 34 lezárt vagy működő temető található a városban, ezekben sok a védelemre érdemes sír. Feltárásuk csak a város összes temetőjének helyszíni szemléjével, és az egyes sírok állapotának rögzítésével volt lehetséges. Dr. Dobrossy István, a B-A-Z. Megyei Levéltár vezetője 10 éve kutatja az önkormányzat támogatásával a város temetőit a Herman Ottó Múzeummal, valamint a B-A-Z. Megyei Honismereti Egyesület Miskolci Csoportjával együtt. Az Oktatási és Kulturális Bizottság, a Kulturális Mecénás keretből rendszeresen támogatta az elmúlt években a temetők feltérképezését célzó helytörténeti kutatómunkát. "

A védelem indoka elsősorban az eltemetett személy tevékenységének várostörténeti jelentősége - magyarázta az alpolgármester. E körben védelemre javasoljuk - folytatta - az összes 1848-49-es honvédtiszt megmaradt sírját, a város olyan vezetőinek, tudósainak, művészeinek, nyughelyét, és azon személyek sírhelyét, akik munkájukkal jelentősen gazdagították a várost, akik 1989-ig elhunytak.

12.07: Furcsa helyzetben a tapolcai képviselő 

Kocsis Leventének, Miskolctapolca (fideszes) önkormányzati képviselőjének "megüzenték", hogy ne akarjon részt venni a múltkori, zártkörű, csak tapolcai lakcímkártyával rendelkezőknek megrendezett fórumon, amelyet a leválást előkészítő bizottság hívott össze.- Furcsa helyzet az öné - jegyeztük meg, arra kérve, beszéljen erről. Kocsis Levente elmondta: mivel görömbölyi lakos, ezért tényleg nem lehetett ott a fórumon, el se ment oda. Ami azt a kérdést illeti, hogy ebben a pillanatban kiket képvisel (melyik oldalt), erről így beszélt: "Egyetlen közgyűlési párt, egyetlen képviselő se támogatja a leválási szándékot. Így én sem. Tapolcaiak "szervezetten" nem kerestek meg, se egyik, se másik oldalról. Jó lenne egy olyan fórum, amelyen bárki miskolci részt vehet, érvek és ellenérvek, számok, tények, adatok hangzanának el. Egyébként: ha a helyi népszavazás azzal zárul (érvényesen és eredményesen), hogy a többség el akar szakadni, attól fogva ezt az álláspontot képviselem."


11.56: Gyurkó Péter ismét bizottsági tag

Gyurkó Péter a gazdasági bizottság tagja lett, így a napirendek tárgyalása előtt letette az esküt. A bizottságban Feledi Pétert váltotta. Annak a megállapodásnak az értelmében, amelyet az MDF és a KDNP kötött az önkormányzati választásokkor, azaz a ciklus feléig a KDNP, míg a ciklus második felében az MDF delegál tagot a bizottságba.


11.43: Nagy vitát váltott ki a képviselők között a 2-es napirend, amely a város vállalkozásfejlesztési és befektetés-ösztönzési programjára vonatkozó önkormányzati rendelet megalkotásáról szól. Ehhez kapcsolódik szinte az a sürgősségi indítvány, amely az 5-ös számú déli iparterület és a Sajószentpéter külterületén található Csemetekert értékesítéséről szól. Legalábbis az ellenzék részéről ismét felmerült (már a napirend előtti felszólalásoknál is), hogy miért akarja értékesíteni az önkormányzat, ha pályázat készül a terület infrastrukturális fejlesztését támogató források elnyerésére és "Ipari Park" cím elnyerésére.

Dr. Halmai Gyula, a Miskolc Holding Zrt. elnök-igazgatója félreértésnek nevezte a felvetést, és elmagyarázta, hogy miért is van szükség a sürgősségi indítványra: " A város célja, hogy a befektetők számára vonzó, megfelelő infrastruktúrával ellátott iparterületeket hozzon létre. A befektetők általában azokat a területeket részesítik előnyben, amelyek azonnal beköltözhetőek. Az elmúlt két hónapban azonban volt olyan befektető, amely nem preferálta a kialakított Mechatronikai Ipari Parkot, de Miskolcot igen. Ilyen esetekre született a sürgősségi indítvány, azaz, hogy az a terület is értékesíthető legyen, egy hasonló esetben."A város vállalkozásfejlesztési és befektetés-ösztönzési programjára vonatkozó önkormányzati rendelet megalkotása azért fontos, mert magában foglalja azt a lehetőséget, hogy a polgármester - amennyiben a beruházás hasznos a városnak - dönthet, hogy enged a telekmegvásárlási árból. Ehhez azonban arra van szükség, hogy legyen egy kiindulási ár, azaz tudja a kijelölt terület értékét - magyarázta Halmai Gyula. Hozzátette: a sürgősségi indítvány nem értékesítésről szól, hanem egy ilyen kiindulási ár meghatározásáról. A cél továbbra sem változik, azaz a déli iparterület Ipari Park cím pályázata előkészítés alatt van a jövő évi kiírásra, és továbbra is cél a közművesítés.


11.17: Tapolcáról kérdeztük Káli Sándort 

Miért tart annyira attól Miskolc (a városvezetés, a képviselőtestület - pártállásra való tekintet nélkül), hogy Tapolca leválik róla, és önálló település lesz? Vajon mi lesz a tervezett fejlesztésekkel? Például azzal, amit a volt strand területére szánnak. Korábban megírtuk: a Miskolctapolca Fejlesztő Kft. (az önkormányzati tulajdonban levő Miskolc Holding Zrt.cége) a volt strand területének tulajdonosa, és az oda szánt fejlesztés, a befektető megnyerésére kiírandó pályázat gazdája. Hogyan tovább, ha esetleg egy érvényes és eredményes helyi népszavazáson a tapolcaiak úgy döntenek: el akarnak szakadni. (Ha így történik, akkor se lehetnek a 2010-es őszi önkormányzati vlasztások előtt önállóak.) Tegyük fel: így történik. Akkor?A kérdést (ennél azért rövidebben, inkább csak olvasóinknak magyarázva el a helyzetet) Káli Sándor miskolci polgármesternek tettük fel.A polgármester így válaszolt: "Azért vagyunk a leválás ellen, mert ha Miskolctapolca önálló lenne, azzal Tapolca falu gyakorlatilag elveszítené a fejlesztési lehetőségeket, és nem tudná fenntartani magát. És ezt természetesen nem akarjuk."És a tervezett fejlesztések? Közöttük a hamarosan meghirdetendő befektetési pályázat? Annak mi lesz a sorsa?E kérdésre ezt felelte Káli Sándor: "Ne menjünk a dolgok elébe."


10.23: Káli Sándor polgármester a miskolci erőmű ügyében tanusított ellenzéki együttműködést emelte ki válaszában, amit Juga György (Fidesz) önkormányzati képviselő kérdéseire adott. Mint mondta: az ellenzék, a város érdekében, a városvezetés mellé állt. Majd a polgármester megköszönte az ellenzék által felajánlott segítséget. A pályázatokkal kapcsolatban a polgármester elmondta: ezek egy része valóban nem sikertörténet. De csapataink harcban állnak - tette hozzá. Mindent megteszünk, hogy nyerjenek, és a selyemréti strandfürdővel kapcsolatban is pozitív információink vannak. Elmondta azt is, hogy a vízbázis védelmével kapcsolatos egyik pályázat nyert, már megtekinthető az NFÜ honlapján.  A pályázatokkal kapcsolatban kiemelte: sok gondot okoz, hogy az elbírálási szempontok nem elég világosak, és a bírálók sincsenek a helyzet magaslatán. Erről tájékoztatta az illetékes minisztereket, akik segítséget ígértek - hangsúlyozta Káli Sándor. Mint mondta: a hazai bíráló rendszer nem készült fel akkora feladatra, mint, amit a most elnyerhető uniós források jelentenek. Ez nem vigasz nekünk - folytatta -, de országgyűlési képviselőként is megtesz mindent, hogy a jövőben minél több pályázat nyerjen.


10.12: Milyen helyzetben érte a gazdasági válság Miskolcot? Ezzel a kérdéssel kezdte napirend előtti felszólalást Juga György (Fidesz) önkormányzati képviselő. Majd felsorolta, hogy mi jellemezte Miskolcot, még a válság előtt. Szerinte évek óta tragkus a népességfogyás, romlik a város szociológiai összetétele. Valamint - folytatta - időzített bomba a városban eluralkodó etnikai- és szociális feszültség. Ezenkívül elviselhetetlenül nagy az adósságállomány, és a befektetők sem ostromolják a várost - tette hozzá. Miskolcnak az uniós pályázati források jelenthetnének kitörési pontot, de ezeket sem sikerül elnyernie  - mondta. Ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt időszakban emblematikus pályázatok buktak el - hangsúlyozta. Kiemelte ezek közül: a selyemréti strandfürdőt, 3 általános iskola felújítására beadott pályázatot, valamint a vízbázis védelmére benyújtott pályázatot. Pozitívumnként említette a képviselő a mechatronikai iparipark átadását. Az 5. számú déli iparterület értékesítését (erről ma döntenek majd a képviselők - a szerk.) azonban nem érti Juga György, hiszen ennek hasznosítására is készült pályázat. Így felmerül a kérdés: ennyire nem bízunk magunkban, hogy be sem merjük adni? - kérdezte. Ezek után Káli Sándorhoz intézte kérdéseit: mi lesz a város kitörési pontja a válságból?, miben látja a pályázatok kudarcát?Majd felajánlotta az ellenzék segítségét a városvezetésnek.


10.02: Spitzmüller Csaba és Kazár Miklós raliversenyzőket köszöntötte Káli Sándor polgármester, abból az alkalomból, hogy megnyerték az Országos Rallye Bajnokságot.  Jelenleg a napirendi felszólalásoknál tartanak a képviselők.

Elsőként Bartha György (MSZP) képviselő kért szót: ismertette azt a kiállítást, amely november 4-én, az Európa Parlamentben nyílt meg, és Miskolcot valamint Pécset mutatta be képekben. A fotókat Halmai László fotóművész készítette. A kiállítást Bartha György nyitotta meg Brüsszelben. Ezeket a fotókat jelenleg a városházán tekinthetik meg az érdeklődők.


9.56: Józanságot kér a tapolcaiaktól a polgármester 

Józanságot kér Káli Sándor, Miskolc polgármestere a miskolctapolcaiaktól. A napirend előtti sürgősségi előterjesztésekről lezajlott szavazás után Káli Sándor Tapolcáról, a tapolcaiakhoz beszélt. (Ismeretes: leválási kezdeményezés nyomán december 7-én helyi népszavazás lesz arról, hogy Miskolctapolca maradjon-e a város része, avagy külön település legyen.)

Káli Sándor a maradás mellett érvelt. Mint mondta, más városrészeknek is vannak gondjai, ám az ott élők nem azt tartjákmegoldásnak, hogy önállósodjanak. (Perecest, Komlóstetőt, Szirmát említette a polgármester.)

Káli Sándor így fogalmazott: "Hiszek abban, hogy a józan ész ennél erősebb... Hiszek abban, hogy a tények, a számok erősebbek... A közgyűlés valamenyi pártja egyetért abban, hogy a leválási szándékot nem támogatja..."A polgármester így folytatta: "Sokkal inkább érzem azt, hogy néhányan saját, vélt vagy valós érdemeiket viszik ilyen módon a nyilvánosság elé." Káli Sándor "azt kéri a józan tapolcaiaktól, hogy szükség esetén menjenek el hozzájuk (mármint a hivatalba), bármely adatot a rendelkezésükre bocsátanak." A polgármester így fogalmazott: "Európa közepén egy nagyváros részéből önhikis településsé válni nem egy sikertörténet."

Megvalósult fejlesztéseket is említett Káli Sándor. Elsőként a Barlangfürdőét (4 milliárd), majd a közelmúltból a tapolcai iskoláét és az óvodáét, utóbbira "90 milliót áldozott Miskolc." Szólt aról, hogy "az elmúlt időszakban két miskolctapolcai szálloda mintegy 400 millió forintot nyert el."Káli Sándor szerint "azok a számok a valósak, amelyek a költségvetésben szerepelnek, a számítások szerint Miskolctapolca község mínusz 200 millió forintos gazdálkodással indulhat." Mint mondta, "józanul, pontosan kell számolni, azt is tudni kell, milyen kiadásaik lesznek."  Így fordult "a józan tapolcaiakhoz": "Amikor döntenek, gondoljanak arra, hogy olyan kalandba mehetnek bele, amiből csak nagyon-nagyon hosszú idő után van mód visszajönni."Káli Sándor azt mondta: "A józan eszükre apellálva azt kérem, menjenek el szavazni, és szavazanak nemmel a leválásra." 


9.24: Megkezdődött a novemberi közgyűlési ülés Miskolcon.

Jelenleg a sürgősségi napirendi pontokról szavaznak a képviselők. Köztük: ingatlanértékesítésekről,a házi segítségnyújtás kistérségi szintre emeléséről, valamint arról, hogy Miskolc tagja legyen a Hejőmenti Településszövetségnek. Sürgősségi napirendek között szerepel majd az avasi városőrség megalakulása is.


A testület 20 napirendi pontot tárgyal majd, ebből egyet zárt ülésen. Többek között szavaznak majd a kéményseprői díjak megállapításáról, valamint a luxusadóról szóló rendelet módosításáról.


Kapcsolódó cikkek:

Luxusadó: Miskolcon idén előbb tárgyalják
Lezárult a vizsgálat, amelyet Miskolc jegyzője a luxusadóról szóló cikkünk alapján indított. Azt egyértelműen leszögezte: mulasztás történt. Személyi felelősség azonban nem volt megállapítható.

A sajtó és a miskolciak kizárva a tapolcai fórumról
A Miskolctapolca leválását előkészítő bizottság a múlt hét pénteken, úgynevezett gondolatébresztő fórumra hívta a tapolcaiakat.

Műfű nőhet a birkózócsarnokban (?)
Amennyiben csütörtökön a miskolci közgyűlés is „áldását adja” rá, műfüves lehet a Diósgyőri Birkózó Csarnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában