Helyi közélet

2008.11.06. 11:31

Ingyentankönyv gazdagoknak?

<p>Miskolc - Igazságosabbá tennék a szülők a tankönyvtámogatás jelenlegi rendszerét.</p>

Az ingyenes tankönyvellátás szeretné igazságosabbá tenni a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete, ezért levelet fogalmaztak a miniszterelnöknek. Javaslataikat ugyan korábban már elküldték az országgyűlés elnökének és a szakminiszternek is, de a várt intézkedések elmaradtak. Portálunk Simonné Toldi Ágnestől, az egyesület egyik szóvivőjétől tudja, hogy rengeteg panasz érkezik hozzájuk szülők részéről az ingyenes tankönyvek miatt. Legtöbben azt sérelmezik, hogy a kedvezményből eleve kizárják az egy vagy két gyermeket nevelő szülőket, pedig lehet, hogy ezek a családok sokkal inkább rászorulnának a támogatásra, mint egy anyagilag jól álló három vagy négygyermekes család.

Az egyesület és a szülők is azt szeretnék, ha az egy főre jutó jövedelem alapján járna a diákoknak az ingyenes tankönyv, még akkor is, ha tudják, a jövedelemigazolások sem tükrözik minden esetben a valós keresetet. Simonné Toldi Ágnes megemlítette: Miskolc egyik iskolájában történt, hogy tankönyvosztáskor külön sorakoztak az ingyenességre jogosult, valamint a fizetős szülők. Némi szóváltást követően a két csapat összeverekedett, mert a fizetős szülők nem tartották igazságosnak a jó módúak ingyenességét.

Változtatni kellene

– Változtatni kellene a tankönyvtámogatás rendszerén – árulta el véleményét lapunknak Póczos Barnabás, a Herman Ottó és a Munkácsy Mihály Általános Iskola igazgatója. – Most olyanok is kapnak, akiken látjuk, hogy nem rászorulók. A rászorulók viszont, mivel ingyen vannak a tankönyvek, nem tartják értéknek. Elhagyják, otthon felejtik, tönkreteszik.

Az igazgató szerint az sem helyes, hogy kizárólag a jegyző dönt arról, melyik szülő kapjon gyermekvédelmi kedvezményt. Mivel az oktatási intézmények pedagógusai napi kapcsolatban vannak a családokkal, az ő véleményüket is ki kellene kérni.

Letölthető:Rendelet a tankönyvellátásról [.pdf - 359KB]

A szülők szava

Nagy Istvánné: "Három gyermekem van, és amíg mindhárman iskolások voltak, a jövedelmünktől függetlenül kaptuk az ingyenes tankönyveket. Véleményem szerint a nagycsaládosoknak ingyen kellene adni továbbra is tankönyvet, de az egy vagy két gyermekesek is kaphatnának támogatást, ha rászorulnak."

Lember Józsefné: "Három gyermekem van, de a legnagyobb már nem tanul, így mi is fizettünk a tankönyvekért. Úgy gondolom, igazságosabb lenne, ha a családok a jövedelmük szerint lennének jogosultak az ingyentankönyvre. Mindenképpen a rászorultságot kellene figyelembe venni."

Ingyen kapják
Ingyen járnak a tankönyvek
– a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekeknek
– a három– vagy több gyermekes családban élő gyermeknek
– saját jogán családi pótlékra jogosult felnőttnek
– rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben jogosult gyermeknek


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában