Helyi közélet

2008.11.04. 09:28

Huszonegyedik századi barlanglakások Miskolcon

<p>Miskolc – Néhány éve a televízióban is láthattuk, hogy Miskolc belvárosához közel egy falba vájt odút választottak otthonukul a hajléktalanok. Kíváncsiak voltunk, vajon ma is élnek-e a föld alatti vermekben, és hol húzhatják még meg magukat, ha beköszönt a tél.&#160;<DIA alt="Barlanglakások Miskolcon 2008.11.04." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Barlanglak_sok_Miskolcon_2008_11_04_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Barlanglakások Miskolcon 2008.11.04." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/32401/barlanglakasok-miskolcon-1" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/32404/barlanglakasok-miskolcon-2" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/32406/barlanglakasok-miskolcon-3" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Minden jel arra utal, hogy a lyukak most sem állnak üresen. Matrac, ruhák, flakonok és sok-sok szemét borítja a falba vájt üregek mélyét. Egy-egy bejáratot pedig lomokkal torlaszoltak el.

A Magyar Vöröskereszt borsodi Hajléktalanokat Gondozó Központjának intézményvezetőjét, Kreffly Gábort kérdeztük arról, hogy hová mehetnek még a hideg idő beálltával a hajléktalanok. "A legjellemzőbb menedékhelyek a víkendházak. Szinte bármely telek-övezetben találkozhatunk hajléktalanokkal elhagyatott kunyhókban" – mondta el. "De gyakorta térnek be lépcsőházakba is, ha nyitva találják az ajtót, vagy beengedik őket. Előfordul a szívességi lakáshasználat jelensége is. Ha jobban megbíznak bennük, a lakók átengedik nekik a sufnit például. De meghúzódnak hőaknákban, és bokrok mélyén is. Volt olyan év, hogy Hámor felett laktak az erdőben, sátrakban."

Kreffly Gábortól megtudtuk, hogy ez az életmód nagyon megterheli a szerencsétlen sorsú hajléktalanok szervezetét. Az utcai gondozó szolgálat hivatott arra, hogy megtalálja számukra a legjobb megoldást. "November elsejétől kezdődik a krízisidőszak. Mostantól egészen tavaszig minden intézkedés arról szól, hogy megelőzzük a fagyási sérüléseket, fagyhalált. Ezt szolgálja a "teajárat", ami forró tea és zsíros kenyér szétosztását jelenti a fedél nélkül élők között." Ezen kívül időszakos férőhelybővítéssel, hétvégén is üzemelő népkonyhával és huszonnégy órás diszpécser-szolgálattal segítik átvészelni a hajléktalanok legnehezebb évszakát.

"Este tíz óra után beengedjük az ittas személyeket is, és a nők férőhelyeit matracokkal bővítjük. Ha megtelik a szálló, akkor sem küldünk el senkit. A lábadozónkban pedig azokat a legyengült állapotban lévőket helyezzük el, akik nem igényelnek ugyan kórházi ellátást, de ha kikerülnének az utcára, még rosszabbra fordulna az állapotuk."

  • NÉZZE MEG A VIDEÓKAT:   
  • Kapcsolódó cikkek:

    Menedékről menedékre – miskolci hajléktalansorsok
    Az egyik belvárosi bevásárlóközpont előtt gyakorta látni a tömött szatyraik között üldögélő kis csapatot.

    Hajléktalanokat raboltak ki Miskolcon
    Két férfi három hajléktalant bántalmazott és rabolt ki Miskolcon. A zsákmányolt összeg: 2100 forint.

    A hajléktalanok élete - oltalom alatt Nyíregyházán
     Ellátogattunk az Oltalom Nappali Szolgáltató Központ új épületében, ahol a hajléktalanok beavattak minket mindennapjaikba.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában