Helyi közélet

2008.11.11. 16:35

Homer Simpson és Doktor House – ők a miskolci középiskolások példaképei?!

<p>Miskolc – Példaképkutatásunk következő színhelye egy miskolci, egyházi középiskola. Kíváncsiak voltunk, hogy a tizennyolc éves, felvételi előtt álló diákok kit állítanak maguk elé követendő példaként?&#160;<DIA alt="" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_miskolci_k_z_piskol_sok_p_ldak_pei2008_11/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="A miskolci középiskolások példaképei2008.11.11." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Az általános iskolában még magasan az édesanyák kapták a legtöbb szavazatot, de az apukák és más rokonok sem maradtak sokkal mögötte. Vajon a gimnáziumi években is megmarad a családi minta követése, vagy ekkorra új idolt választanak maguknak a tizenévesek?

A tizenkettedik osztályosok közül huszonnyolc diák véleményét kértük ki, amitől bizony nem voltak elragadtatva a fiatalok. Nem sokan voltak hajlandóak első szóra papírt ragadni és megvallani, kinek a nyomdokaiba lépnének szívesen. Végül mindegyikük leadta a voksát, de míg az általános iskolában mindössze egyvalakit találtunk, aki senkire sem néz föl, itt már jóval többen akadtak. Három lány és három fiú nem tudta, vagy nem akarta megnevezni példaképét, ám a többiek véleménye annál érdekesebben alakult.

Öt lány vetette papírra az édesanyja nevét, egyvalaki a nagyapját, míg más a szüleit választotta. De voksot kapott egy testvér, egy unokatesó, nagybáty, tanárok és egy jóbarát is, utóbbi a sikeressége miatt. Mivel egyházi iskolában jártunk, nem meglepő, hogy két diák Jézus Krisztust választotta, mondván: "Mindhalálig hűséges volt, és még az ellenségeit is szerette." Egy másik végzős lány is kifejtette a véleményét: "Felnézek az apukámra, mert ügyesen felküzdötte magát a semmiből és rengeteget dolgozik…"

Akadt, aki tréfára vette a dolgot. Így válhatott példaképpé a megszemélyesített Pall Mall cigarettamárka, és kérdéses, hogy Homer Simpson is komoly döntés eredményeként került az illusztris névsorba. Egy irodalomkedvelő fiú a Lolita alkotójára, Nabokovra szavazott. A sportfanatikusok viszont inkább Michael Schumacher és Csollány Szilveszter mellett döntöttek. Egy srác azt írta, a nem nagyképű humoristák – Fábry és Gálvölgyi – no meg a független, és elveihez hűen ragaszkodó egyéniség, Doktor House a példaképei.

Érdemes még megemlítenünk Julia Robertset, hogy a színésznők se maradjanak ki a sorból, és végül íme, egy öntudatos válasz: "A magam értékrendje szerint cselekszem."

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában