Helyi közélet

2008.11.12. 09:31

Havi 12 millió az Encsi kistérségnek

<p>Csaknem 2300 hátrányos helyzetű tehetséges gyermeket támogat a Demján Sándor Alapítvány Tehetséggondozó programja az idén.&#160;<DIA alt="Havi 12 millió az Encsi kistérségnek 2008.11.11." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Havi_12_milli__az_Encsi_kist_rs_gnek_2008_1/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Havi 12 millió az Encsi kistérségnek 2008.11.11." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Ezek a gyerekek az Encsi Kistérség 35 településén élnek, és egy éven keresztül 12 millió forinttal segítik a tanulásukat. Az alapítvány ezenkívül azokat az iskolákat is támogatja, amelyekben sok a hátrányos helyzetű diák. Ilyen például az encsi Petőfi Sándor Általános Iskola, ahol kedden avatták fel – az alapítvány támogatásából megvalósított – közösségi termet, amely egyben nyelvi labor is a kéttannyelvű iskolában. Az új tantermet dr. Ódor Ferenc, Abaúj országgyűlési képviselője, a megyei közgyűlés elnöke adta át kedden. Csakúgy, mint a szalaszendi, ináncsi, mérai iskolák új közösségi termét is. Ezek is az alapítványnál elnyert pályázati pénzből épültek meg, darabonként csaknem 2,5 millió forintból.

A Demján Sándor Alapítvánnyal idén tavasszal kötött megállapodásnak köszönhetően jelentős eredményeket értünk el a térségben – mondta lapunknak dr. Ódor Ferenc. Hozzátette: „Óvodásoknak, általános- és középiskolásoknak jelent meg pályázat májusban, amelyre az encsi térségből 4000 igény érkezett. A bizottság végül úgy döntött, hogy 496 óvodást, 1274 általános iskolást és 593 középiskolást segítenek. Az óvodások étkezési támogatást kaptak, valamint az óvodakezdéshez szükséges csomagokat, az iskolások pedig pénzt.”

Havonta 12 millió

Az idei tanévben, azaz 10 hónapon keresztül havonta átlagosan több mint 12 millió forintot utalnak ki a pályázóknak – magyarázta az elnök. Elmondta azt is, hogy az alapítvány tehetséggondozó programja két éve indult, tavaly a Nyírbátori Kistérség kapta, ahol szintén a szociális helyzet indokolta a támogatást. Amennyiben nem merül fel probléma a támogatások körül, akkor az alapítvány 5 évig automatikusan újra köti a szerződést a térséggel – tette hozzá.
Igaz, kedden csak négy közösségi termet adtak át, de a pályázatoknak köszönhetően ennél több, összesen hat valósulhatott meg. Krasznokvajdán és az encsi Váci Mihály Gimnázium és Szakközépiskolában is kialakítottak új tantermeket.

Ösztönző programok

Az alapítvány programjának másik fontos elemem az óvodák támogatása. Dr. Ódor Ferenc elmondta: hamarosan átadják a forrói, a krasznokvajdai óvoda játszóudvarát, ez utóbbinál a vizesblokkot is felújítják. Hozzátette: ezekben az intézményekben nemcsak felújítást végeznek, hanem képességfejlesztő programot is bevezetnek, amellyel ösztönöznék az óvodás korú gyerekek óvodába járását.

A későbbiekben pedig tervezik a támogatott általános- és középiskolások számára egy, a kötelező olvasmányokból álló könyvcsomag összeállítását.

Támogatott gyerekek
Arany János Általános Iskola (Ináncs) 159 fő
Dajka Gábor Általános Iskola (Méra) 147 fő
Körzeti Általános Iskola (Szalaszend) 142 fő
Béres Ferenc Általános Iskola (Krasznokvajda) 88 fő
Petőfi Sándor Általános Iskola (Encs) 289 fő


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában