Helyi közélet

2008.11.13. 17:00

Ha nem mérsékelhető...

<p>Miskolc – Ha egy gazdálkodó huzamosabb ideje küszködik fizetésképtelenséggel, s a tartozást a gazdálkodási mutatói és egyéb körülmények alapján vélhetően később sem tudja megfizetni, nem kaphat fizetési könnyítést az adóhatóságtól.</p>

– Gyakori hiba, hogy a mérséklés, elengedés iránti kérelmet, a már megfizetett, azaz ténylegesen nem létező tartozással kapcsolatban nyújtják be az adózók. Az ilyen esetekben belátható, hogy ha valaki a tartozást korábban megfizette, vagy egyéb módon (átvezetéssel, visszatartással) rendezte, nem lehet adós. Ekkor – az ok megszűnése miatt – nincs mód a már rendezett fizetési kötelezettség mérséklésére – hívta fel a figyelmet Tóth István Ferenc, az APEH regionális igazgatóságának sajtóreferense. A jogszabály azt is rögzíti, hogy nem lehet mérsékelni a jogi személyek vagy egyéb szervezetek adótartozását a bírság és késedelmi pótlék kivételével, valamint a magánszemélyt terhelő járulékokat. Ugyancsak tiltja a szabályozás a magánnyugdíjpénztári tagdíjtartozás, továbbá az utána felszámított késedelmi és az önellenőrzési pótlék elengedését, mérséklését. A felsorolt esetekben tehát felesleges benyújtani a kérelmet, hiszen az eleve elutasításra van ítélve. Többször előfordul, hogy az adózó csupán pár napot késik a befizetéssel, és erre tekintettel nyújt be halasztás iránti kérelmet. Ilyenkor elegendő egy levélben jelezni a késés tényét és a befizetés várható idejét, majd ebben az időpontban befizetni az összeget. Ez esetben az adóhatóság nem bírságol, de az esedékesség utáni időszakra automatikusan felszámítja a késedelmi pótlékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában