Helyi közélet

2008.11.27. 20:48

Ferenczi Sándor útján jártunk Miskolcon

<p>Miskolc - Ferenczi Sándor lábnyomában jártunk csütörtökön. A világhírű idegorvos tiszteletére rendezett konferencia csütörtökön kezdődött el Miskolcon. (Három kontinensről negyven előadó érkezett a városba.)&#160;<DIA alt="Ferenczi Sándor útján jártunk Miskolcon 2008.11.27." height="800" width="960"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ferenczi_S_ndor__tj_n_j_rtunk_Miskolcon_200/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Ferenczi Sándor útján jártunk Miskolcon 2008.11.27." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

(Három kontinensről negyven előadó érkezett a városba, hogy két nap alatt beszámoljanak Ferenczi-kutatásaik eredményeiről, s hogy ellátogassanak a nagy előd szülővárosába.) Csütörtökön néhány érdeklődő számára – a vendégek nagy része csak később érkezett Budapestről – megmutatták azokat az emlékhelyeket, amelyek Ferenczihez köthetők Miskolcon. Mi is csatlakoztunk. Idegenvezetőnk Kapusi Krisztián történész-levéltáros volt, a menetben volt több magyar és egy olasz vendég. Az olasz férfi, Gianni Guasto az olasz Ferenczy társaság titkára, mint kiderült, nagy rajongója a hajdani pszichiáternek.

A Hősök teréről, a zsinagógától indultunk. Ferenczyék zsidó származásúak voltak, de később az orvos áttért a református hitre. Átsétáltunk a színészmúzeumba, itt megnéztük azt a kovácsoltvas kaput, amely a család házát díszítette. A ház már nincs meg (ma drogéria áll a helyén), de átnézve a másik oldalra (mint ahogy Kapusi Krisztián felhívta rá a figyelmet) azokat a házakat láthatjuk, amelyeket az 1873-ban született orvos is látott gyerekként. Azon az útvonalon mentünk tovább, amerre ő haladt nap mint nap iskolába: abba az épületbe járt, amely ma a Herman Ottó Múzeum. Felmentünk az avasi zsidó temetőbe is, ott a szülei nyugszanak.

– Jó tudni, hogy erre maga Ferenczi is járt – mondta útitársunk Valachi Anna irodalomtörténész, aki szombaton arról tart előadást, hogy hogyan szerepelt Ferenczy a korabeli sajtóban és a magyar irodalomban. A séta után az orvos nevét viselő egészségügyi szakközépiskolában fejeztük be utunk: a konferencia szervezői, résztvevői koszorúzták meg Ferenczy Sándor domborművét. A program a megnyitóval a Művészetek Házában folytatódott, szombat délután ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában