Helyi közélet

2008.11.07. 08:49

Felszámolási hercehurca Sajóbábonyban

<p>Sajóbábony - Elkeseredett hangú levél érkezett Sajóbábonyból a szerkesztőségünkbe: a magukat kisemmizett dolgozóknak érző emberek a nyilvánosságtól várnak segítséget.</p>

Idézet a panaszból: „Szíveskedjenek segíteni 83 dolgozónak, akik nem kapták meg a nekik járó pénzt. Az ÉMV Kft. felszámolását 2006. őszétől a Mátraholding felszámolója, Sámoly György végzi. 2006 május-júniusra a dolgozók nem kaptak fizetést, mert a munkaügyi központ nem fogadta el a bérgarancia alapból történő kérést és nem fizetett. A felszámoló bíróságra vitte az ügyet, amelyet 2008. februárban megnyert és a bíróság kötelezte a munkaügyi központot az igényelt összeg és a kifizetésig járó kamatok átutalására. A dolgozóknak 2008. áprilisban fizette ki a felszámoló az elmaradt munkabért, de a kamatot nem. Mivel a dolgozók nagy része munkanélküli, ez a kisebb összeg is jól jönne. Vajon a munkaügyi központ kifizette-e a felszámolónak a bíróság által megítélt kamatot? Ha igen, a felszámoló miért nem fizeti ki a dolgozóknak? Ha nem hajtotta végre a bíróság ítéletét, a felszámoló miért nem lépett? Megjegyeznénk, hogy a dolgozók egy fillér végkielégítést sem kaptak és nem is fognak, mert olyan alacsony áron adta el a céget a felszámoló, hogy erre nem telik!”

Villanyszámlára se tellett

– A felszámolási eljárás 2006. november 2. óta folyik – jelentette ki Sámoly György, a Mátraholding felszámolója. A csődtörvény pontosan előírja a tennivalókat és a lehetőségeket. Az elmúlt tíz esztendőben arra nem akadt példa, hogy felszámolás során bárhol is kifizették volna a kamatokat. A felszámolási költségek kielégítésére nincs fedezet. Még a villanyszámlára sem tellett. Együttérzek a dolgozókkal, de csak abból tudok adni, ami van. A csődtörvény alapján rangsorolva vannak a követelések és a kamat kifizetése a sor legvégén szerepel.

Nem fizettek késedelmi kamatot

A gyár volt dolgozóinak panaszával megkerestük az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központot, ahonnan Tóth Edit PR-munkatárstól a következő választ kaptuk: „A Mátraholding Zrt., mint az ÉMV Kft. felszámolója 2006-2007-ben 183 millió 224 ezer 416 forint bérgarancia támogatást igényelt központunktól. A bérgarancia támogatásról szóló 1994. évi LXVI. tv. korábban ellentmondást tartalmazott a tekintetben, hogy a támogatás maximális mértéke ügyenként (időbeli korlátozás nélkül), vagy a felszámolási eljárásban vehető figyelembe. Ebből következően országosan több, egymástól különböző gyakorlatot alkalmaztak a vitás ügyek esetén és a bíróságok eltérő ítéleteket hoztak a támogatások jogosságát illetően. Elutasító határozatunkat követően a Mátraholding Zrt. keresete alapján a jogorvoslatot ellátó Miskolci Munkaügyi Bíróság ítéletében központunkat új eljárás lefolytatására kötelezte, ez alapján kifizetésre került az igényelt támogatás. Késedelmi kamat megfizetésére irányuló kötelezettséget nem írtak elő számunkra – a bírósági ítélet a panaszos állításával ellentétben ezt nem tartalmazza –, ebből következően szervezetünk nem fizetett késedelmi kamatot a felszámoló részére. A bérgarancia-támogatással kapcsolatos eljárás során a Munkaügyi Központ a felszámoló Mátraholding Zrt.-vel állt jogviszonyban, az ÉMV Kft. FA dolgozóival közvetlen jogviszonyunk, eljárásunk nem volt.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában