Helyi közélet

2008.11.28. 10:41

Cigányvajda: ajándékba egy álom

<p>Miskolc - Ajándékozásnak indult, de egészen más fordulatot vett a találkozó. Pozitívat, reméljük.&#160;<DIA width="960" height="800" alt="Lakatos Attila vajda a szerkesztőségünkben 2008.11.27."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Lakatos_Attila_vajda_a_szerkeszt__337_s_g_n/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Lakatos Attila vajda a szerkesztőségünkben 2008.11.27." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/34038/lakatos-attila-vajda-a-roma-gyerekekert" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160; <A href="http://video.boon.hu/video/34040/lakatos-attila-vajda-a-szerkesztosegunkben" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Szerkesztőségünkben találkoztak Lakatos Attila megyei vajda és a József Attila Általános Iskola azon roma tanulói, akik rendszeresen írnak lapunkba, a Séta (Sajtó és Tanulás) médiapedagógiai program keretében. Varga Róbertet, Kanalas Bettinát, Lakatos Alexandrát, Ruszó Máriát  tanáruk, Tamáska-Varga Ákos kísérte el szerkesztőségünkbe, ahol a vajdától ajándék könyveket és pénzt kaptak. Valamint sok-sok tanácsot, hogy mit is kell tenniük, hogy kitörjenek abból az életformából, amelyben sok roma család él. A legfőbb tanács az volt: tanuljanak. A vajda felesége az ajándék könyvekbe is beírta, idézetként: „Tanulás a kenyered, váljon valóra minden álmod.”

Nem hagyja

A találkozónak köszönhetően talán tényleg valóra válhat egy álom. Az egyik tanuló ugyanis felolvasta írását, amelyben nehéz körülményeiről írt: baj van otthon, a tanulást sok körülmény hátráltatja. Tanára megerősítette: a kislány tehetséges, jó tanuló, még így is, hogy a családi körülményei nem engedik, hogy csak a tanulásra koncentráljon.

Szilárdi László, a vajda tanácsadója (ő is részt vett a találkozón) egy lehetőséget ajánlott fel a lánynak: Ózdon van egy kollégium, ahol tehetséges roma gyerekek tanulhatnak. A lány elmondta: a szülei nem örülnének, ha elköltözne, hiszen akkor nem lenne, aki a munkát elvégzi otthon. Lakatos Attila kijelentette: ő majd beszél a szülőkkel, nem hagyja, hogy a kislány tehetsége ne bontakozzék ki. Címet, telefonszámot cseréltek. (A fejleményekre visszatérünk.)

Kapcsolódó cikkek:

  • Hol vannak "a vajda emberei"?
  • Vége az avasi bűnözésnek? – Városőrség alakul
  • Mire jutott a vajda Káli Sándorral?
  • Roma Polgári Védelem alakult
  • Interjú Lakatos Attila vajdával

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában