Helyi közélet

2008.11.14. 19:35

Cigándi árapasztó: van aki örül, van aki kevésbé

<p><P>Cigánd - Magyarország egyik legnagyobb árvízvédelmi létesítményét adták át a Cigánd utáni Tisza-híd közelében.&#160;A&#160;Cigándi-Tiszakarádi árapasztó 16,5 milliárd forintos költséggel épült meg.</P></p>

Az ünnepélyen felolvasták Gyurcsány Ferenc miniszterelnök köszöntő levelét, majd Nánásy Csaba, a kivitelező Vegyépszer Zrt. elnök-vezérigazgatója jelképesen átadta a beruházást Szabó Imre környezetvédelmi miniszternek.
Szabó Imre ünnepi beszédében egyebek mellett elmondta, közös öröm a mostani alkalom, hiszen egy olyan beruházás valósult meg, amely nemcsak a régió, hanem közvetve 1,5 millió magyar állampolgár érdekét szolgálja.
– Olyan területen vagyunk most – mondta Szabó Imre –, amely immár nem része azoknak a magyarországi régióknak, amely árvíz által veszélyeztetett. Vásárhelyi Pál több mint másfél évszázaddal ezelőtt elkészítette a Tisza vízszabályozási tervét. Sajnos még ma sem tudtuk azokat a lehetőségeket maradéktalanul kihasználni, amelyre annak idején Vásárhelyi Pál felhívta a figyelmet, de ez a beruházás elindult azon az úton, amelynek végén a Tisza mentén élőknek nem kell tovább rettegniük attól, ha ismét egy olyan árhullám érkezne, amelyből 1998 és 2001 között négy is sújtotta Magyarországot.

Számok

Kótai László vízügyi szakállamtitkár elmondta, a most átadott árapasztó 16,5 milliárd forintból valósult meg. Ennek felét állami-, másik felét uniós forrásból fedezték. Az árapasztó alapterülete 25 négyzetkilométer, befogadóképessége 94 millió köbméter, ami nagyjából a Velencei tó vízmennyiségének felel meg. Árvízveszély esetén a tározó mintegy 25 centiméterrel képes lecsökkenteni a Tisza vízszintjét. A zsilip – amelynek áteresztő képessége 540 köbméter másodpercenként – megépítéséhez 20 ezer köbméter vasbetont használtak fel, amelyből körülbelül 25-30 tízemeletes házat lehet felépíteni.

Üröm az örömben

– Igazán felhőtlenül nem tudok örülni – mondta Németh Károly, Cigánd polgármestere. – Mégpedig azért, mert számos olyan eleme nem valósult meg a beruházásnak, amelyet megígértek. Nem történtek meg az útfelújítások, Cigánd kivételével az érintett településeken nem készült el a csapadékelvezető rendszerek. Az anyaglelő helyek helyére az ígéretek szerint halastavakat kellett volna építeni, ez sem történt meg. Sorozatos érdeklődéseink ellenére sem tudjuk, mi lesz az árapasztó területén érintett 840 gazdálkodó sorsa abban az esetben, ha a területet elárasztják.

Az árapasztó története

2003. november 5. – Kormánydöntés a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztéséről
2005. szeptember 15. – A Cigándi-Tiszakarádi Árapasztó alapkőletétele

2008. november 14. – A Cigándi-Tiszakarádi Árapasztó átadása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában