Helyi közélet

2008.11.01. 17:30

Amihez nyúl, arannyá válik...

<p>Somorja - Egy nappal előtte megálmodta, hogy nagy szerencse fogja érni Nem mindennapi szerencsesorozat érte a somorjai Szabó Istvánt. Két esztendeje három hetes kenózás után mind a tíz számot telibe találta.</p>

Vannak még mesék...

Így 20 koronáért 4 millió és húsz koronát kasszírozhatott a most 54 esztendős felvidéki pincér. Nyereményéből lecserélte a Ford Escortját egy CLK 240-es Sport Mercedesre, aminek az ára kétmillió korona volt, határtalan mázlijának köszönhetően azonban ennek is elengedték a felét, ami önmagában is szép kis summa. És ha egy üzlet beindul, akkor nincs megállás...

–Érsekújváron születtem 1954. július 5-én a Rák jegyében, Tornalán érettségiztem, az egykori bánrévei határ melletti Abafalván él a 81 éves édesapám– mondja Szabó István. Pozsonyban tanultam ki a pincér és a szakács mesterséget. Itt a Bratislava Szállóban pincérkedtem, de dolgoztam a bécsi Hotel Schönbrunnban és a Pizeria Carbonariban. Líbiában is szakácskodtam Kadhafi egyik építkezésén 1983-84-ben, kizárólag csak férfiak lehettek ott, a legfinomabb étel a tevehús volt. Legutóbb a 15 ezer lakosú Somorján – itt lakom egyébként– voltam főpincér hét esztendeig a Tornyos Panzió és Étteremben. Magyarnak érzem magam, emellett még németül, oroszul és szlovákul is beszélek. Sok híres vendég megfordult nálunk, például Bokros Lajos vagy egy amerikai cirkusz-sztár, aki még Dubaiból is küldött nekem képeslapot. De itt forgatott a tévés Pálffy István is. A házasságaim kétszer zátonyra futottak, van egy nagyfiam, ő is István, feketeöves karatés és 31 éves. Az Egyesült Államokban él a feleségével. Unokám sajnos még nincs.
– Mintegy kárpótlásként a sors úgy rendelte, hogy találkozzak Mikulik Ilonkával, aki a párom lett és gyökeresen megváltozott az életem–idézi fel Szabó István a Fortunához vezető ösvény megtalálását. Ő vett rá arra 2006-ban, hogy kenózzunk. A szisztémánk az volt, hogy tíz számot favorizáljunk– a születési számainkat– és a másik két szelvényen pedig az eggyel előtte és az utána következő számsort részesítsük előnyben. És láss csodát: szinte hihetetlen, de három röpke hét alatt, azaz 2006. április 23-án mind a tíz számunkat kihúzták. Húsz koronáért nyertünk 4 millió 20 koronát! Íme a győztes sor: 4,12,20,27,30,33,49,53,68,77. Érdekes, hogy előtte egy nappal mindketten két óriási japán szumózóval álmodtunk, ami az álmoskönyv szerint azt jelenti: másnap nagy szerencse fog érni bennünket. Vannak még mesék– írták az itteni újságok, és szerencsére nem is alaptalanul. A hatalmas nyereményt a Jóistennek és Fortunának köszönhetem. Megmaradtam a Földön, nem lettem öntelt, kevély vagy beképzelt. Semmit nem változtam, legfeljebb kedvesebb és figyelmesebb lettem. Ugyanúgy pincérkedem, mint korábban. A biztos háttér miatt nyugodtabb vagyok. Több évvel előre repített ez a kincs, egy ilyen mesés autóra tíz évig is spórolni kell, a megtartására újabb tízet. A normális embert a közepes nyeremény is naggyá teszi, s van, aki a 20 milliót se becsüli meg. Örülök, ha más is nyer: a szerencse forgandó, menjen csak körbe, egyszer az egyik, máskor a másik érjen célba. Azóta is kitartóan játszom, természetesen csak kicsiben. Nem panaszkodhatok. Nagyszüleim Bátorkeszin levő síremlékének árát, azaz 38 ezer koránát tavaly egy pénteki napon kifizettem a mestereknek és vasárnap visszaadta a Jóisten:a hatoslottón öt számot találtam el, ugyanennyit kaptam érte. A múlt évben a tippmixen hat ikszet eltrafáltam 20 koronáért, jött érte 22 ezer korona. Most Abafalván is felvettem ugyancsak 20 koronáért - ez a kabalám - 5 ezer koronát.
–Hogy miként fogadták a sikerszériámat? Elég vegyesen, még a rokonságban is akadtak irigyek. Sokan meglepődtek, hogy nyíltan megünnepültem a Tornyosban, nem félek a maffiától. Most már mondhatják a főnökeim: ki van nyitva az ajtó. Magamtól önként elmentem a négycsillagos Hotel Kormoránba. Szabadidőnkben Ilonkával járjuk a világot, eljutottunk a török Riviérára, Egyiptomba és a Szentföldre is. A Siratófalnál két kívánságot hagytam ott: Az egyik óhajom az, hogy éljen minél tovább az édesapám. A másik az: érjen még egyszer hasonló nagyságú nyeremény. Úgy látszik, engem is elkapott a játékszenvedély, mégha nem is lettem a rabja.

B. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában