Helyi közélet

2008.11.05. 13:07

Abaújban örülnek a szlovákok beköltözésének

<p>Abaújvár - A határ menti magyar településeken nincs nyoma magyar-szlovák ellentétnek jelen pillanatban. Ellenkezőleg, Abaújváron például inkább örülnek a hirtelen feltámadt ingatlanvásárlási kedvnek.&#160;<DIA alt="Abaújvár 2008.11.05." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Aba_jv_r_2008_11_05_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Abaújvár 2008.11.05." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Kitörési pont

– Az elmúlt hónapokban érezhetően megváltozott a település összképe – mondja Csuha Pál, Abaújvár polgármestere. – Egyre több ingatlant vásárolnak zömmel szlovákiai magyarok. Néhányan le is telepedtek a faluban és innen járnak át Szlovákiába dolgozni, de zömmel üdülőházaknak vásárolják az abaújvári házakat. Néhányat már fel is újítottak és meggyőződésem, egy-két éven belül megváltozik a település szerepe a térségben. Nekünk egy kitörési pontunk van, ez a turizmus. Ennek megfelelően egyre több ingatlant alakítanak át vendégházzá, több panzió építése is folyamatban van.

Abaújvár csendes

Abaújvár csendes. Csuha Pál végigvezet a településen. Sorra mutogatja a közelmúltban elkelt házakat. Az első szlovák betelepülő tíz évvel ezelőtt vásárolt házat a faluban. Azóta a település 120 házából az elmúlt években mintegy húsz cserélt gazdát. A zömét szlovák állampolgárok vásárolták meg. Akad olyan porta, amelynek a tulajdonosa Belgiumban él, de szép számmal akadnak olyan házak, amelyeket szabolcsiak vagy hajdúságiak vettek meg. Csuha Pál nem titkolja, nyugodtabb lett a falu. Az elköltözők zömét korábban a falu költségvetéséből tartották el. A beköltözők vagy nyugdíjasok, vagy a határ túloldalára járnak át dolgozni, így ők nem terhelik tovább az amúgy is szűkös abaújvári költségvetést.

– Munkahely a faluban nincs, csak közmunkára tudok néhány embert felvenni – magyarázza Csuha Pál, miközben az egyik helybelinek megígéri, a következő hónaptól felveszi hat órás munkára. – Sajnos ez nem öröm, az viszont az, hogy egyre szépül a falu. A frissen vásárolt házakat egytől-egyig felújítják. A helybeliek hamar megbarátkoztak az újonnan érkezőkkel, nálunk nyoma sincs a szlovák-magyar ellentétnek. A korábbi falun belüli ellentétek is lassan megszűnnek azzal, hogy a korábbi bajkeverő családok elköltöztek a településről. Mi eddig csak jól jártunk a határon túlról érkezettekkel és az innen elköltözők is, hiszen mindegyikük jóval értéken felül értékesítette az abaújvári ingatlanát.
-bg-

Kapcsolódó cikkek:

Szlovákiából költöznek Borsodba
Szlovákok vásárolják a határmenti települések házait. Van, ahol már saját társulat is van.

Tömegével veszik a borsodi házakat a szlovákiaiak
Abaújvártól Kékedig, Tornyosnémetitől Pányokig elkelnek a legrosszabb állapotban lévő parasztházak is.

Kié a határtalan határépület Tornyosnémetinél?
Ki vigyáz a határra, most, hogy már nincs határ? Úgy tűnik senki, az épület állapota romlik. De kié az épület? És mit kezdenek vele?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában