Helyi közélet

2008.10.29. 07:49

Termálra nem, csapvízre épül uszoda

<p>Miskolc - Csapvízre telepítik az egyetem mellett épülő új városi uszodát, miközben van termálkútja Miskolcnak, több is. Egyrészt a (már több mint egy évtizede) nem működő Erzsébet fürdőnél, másrészt a selyemréti, ahol a strand működik.</p>

Ez utóbbi – a napokban derült ki – nem nyert fejlesztési támogatást, így a jövője bizonytalan. Igaz-e, hogy sokkal többe kerül majd az egyetemi uszoda működtetése, mintha a Selyemréten építették volna meg? Hiszen a tizenegynéhány fokos vizet még fel kell melegíteni... Hogyan számolnak: mennyibe kerül majd az egyetemi fenntartása?

A kérdések egy részét Vojtilla Lászlónak, a Mivíz Kft. igazgatójának tettük fel. Megerősítette, való igaz, hogy részben, mintegy 11 fokos csapvízre épül az egyetemi uszoda.

Melegebb, olcsóbb

Uszodát bárhol lehet építeni ahol vezetékes víz áll rendelkezésre – mondta. Az uszodák vize általában 26 fokos, folytatta. Vízforgatáskor a vízmennyiség 5-10 százalékát cserélik naponta. A medence hőfokon tartásának és a vízcserének fűtési energiaköltsége is van. Minél melegebb a friss víz, annál olcsóbb ennek a feladatnak a végrehajtása. Az egyetem területén van egy melegvizes, 31 fokos kút, aminek ugyan korlátozott a vízhozama – napi körülbelül 100 köbméter nyerhető belőle – de ez elegendő lesz a napi pótláshoz, sőt, a zuhanyozó működtetéséhez is, bár ahhoz melegíteni kell majd.

Vojtilla László szerint ezzel jobban jár majd az uszoda anyagilag, mintha csak csapvizük lenne.

Olcsóbb lenne, de...

– Várhatóan évi egy-két alkalommal cserélik le a teljes vizet, és takarítják a medencéket. A 11 fokos víz 26 fokossá melegítése valóban sokba kerül majd – jegyezte meg az igazgató. – Viszont Selyemréten, a 41-42 fokos termálvízet hűteni kellene.

Árat nem tudott mondani, hiszen függ a vendégforgalomtól, attól, hogy hányszor kell cserélni, s a fűtéshez szükséges energia árától.

– Az tény, hogy olcsóbb lenne a működtetés, ha termálvízre épülne az uszoda – mondta még. – Ám sok-sok szempontot mérlegel az építtető, ebből csak egy a víz hőfoka. Például a rendelkezésre álló terület nagyságát, a megközelíthetőséget, a parkolási lehetőséget, a közelben lévő szálláshelyeket. Ezek a paraméterek inkább az egyetem közeli területnek kedveznek.
Az önkormányzatnál is érdeklődtünk, szerettük volna többet megtudni az uszoda tervezett üzemeltetéséről, a témában csütörtökön kaphatunk leghamarabb nyilatkozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában