Helyi közélet

2008.10.15. 07:25

Nézőpont: Minőségi spórolás

<p>Nem is tudom, mitől működik az iskolánk, mert már annyira szűkös a költségvetés, hogy egy felesleges forintunk sincs, mondta a napokban az egyik iskola igazgatója. <STRONG>Hegyi Erika jegyzete</STRONG></p>

Akkor még nem tudta, hogy az a szűkös költségvetés még szűkösebb lesz jövőre, és nem is egy forinttal, hanem néhány millióval (iskolánként). Hol lehetnek a tartalékok, ezt kutatják most az igazgatók. Elég leleményesek, mert máris találtak egy–két költségmegtakarító megoldást. Javasolták például, hogy osztozzanak az intézmények a karbantartókon, ami ugyan megtakarítást jelent majd, csak nem biztos, hogy az elromlott csap vagy villanykapcsoló idejében megjavul. Rejlik még tartalék a csoportbontásban is, vagyis amikor a diákok kisebb csoportokban tanulják például a nyelvet, vagy a tehetségesek így készülnek föl az emelt szintű érettségire. Az érdeklődés központjába kerültek további technikai dolgozók is: mi lenne, ha a mostaniak helyett bértámogatásos munkavállalók mosnák a folyosókat vagy őriznék az iskola kapuját. Nem azért, mert jobbak lennének, hanem azért, mert bérüket nem a fenntartó fizetné.

Közben meg azt hallom, hogy 120 milliárd forint kerül az oktatásba jövőre a minőség érdekében. Nem tudom, ki mit gondol a minőségről. Én semmiképpen sem azt, hogy minél olcsóbb, annál jobb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában