Helyi közélet

2008.10.05. 08:22

Merre tovább és hogyan?

<p>A gimnáziumi évek vége felé felmerülnek a továbbtanulással kapcsolatos kérdések.</p>

Hiszen ekkor már valamiféle elképzelés biztosan akad, ez azért is fontos, mivel az utolsó két évben a kért tantárgyakból érettségi felkészítő órát biztosítanak. De mi van akkor, ha nem tudjuk, merre tovább? Valljuk be, a diákok többsége nem tudja, mi szeretne lenni. Ha konkrét elképzelés nincs is, abban azt hiszem, sokan egyetértünk, hogy olyan munkát szeretnénk, ahol azt tehetjük, amit szeretünk, természetesen jó sok pénzért és persze minél kevesebb óraszámban. Vajon teljesülhet a kívánságunk, vagy csupán csak álom marad

Segítség

No, de térjünk vissza azokra, akik nem tudják, milyen irányba haladjanak tovább. Számukra segítségként szolgálhatnak a pályaválasztási tanácsadással foglalkozó irodák. Osztálytársaimmal elhatároztunk, mi is elmegyünk egy ilyen tájékoztatóra. Az iskolában ülve azon morfondíroztunk, mit is várunk majd ettől a találkozástól. Arra jutottunk, hogy szeretnénk egyértelmű választ hallani, mely foglalkozás is illik hozzánk a legjobban.

Konkrét szakmát, hisz emberi tulajdonság, hogy nem szeretünk ilyen nagyméretű döntéseket egyedül meghozni, sőt jobb, ha más hozza meg helyettünk. Ilyenkor mégiscsak van kit okolni? Vagy nem?

Könnyebb

Természetesen tudtuk, hogy egy idegen, egy találkozás után nem ismer annyira, hogy megjósolja jövőnket. Furcsa is lett volna, hiszen még mi sem tudtuk elképzelni egymást egy-egy pozícióban, pedig már jó pár éve, elsőtől ismerjük egymást. A tanácsadó azonban mégis csak közelebb vitt a végső döntéshez, illetve egy általa bemutatott tesztsor, mely különböző témakörökre bontott kérdéseket tett fel. A válaszok nagyon egyszerűek: szeretném-e ezt a tevékenységet végezni avagy nem. A 90 kérdés végeztével kialakul a pályakörök sorrendje. Melyek további területekre bonthatók, ha érdeklődésünk kiemelt irántuk, akkor az azon belüli szakmák listáját is megkaphatjuk. Így talán mégis csak könnyebb a döntés, igaz?
Simonfalvi Barbara

Szepsi Csombor Márton Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában