Helyi közélet

2008.10.13. 13:31

Megbocsátottak a könyvtárak vasárnap

<p>Miskolc, Kazincbarcika, Tiszaújváros - Miskolcon kevésbé, máshol sikeresen zárult a Könyves Vasárnap, azaz a megbocsátás vasárnapja.</p>

Ekkor a késedelmi díj megfizetése nélkül vihették vissza az olvasók a lejárt határidejű könyveket.
– Nem sokan éltek a lehetőséggel, csupán 16–an – mondta lapunknak Bokrosné Stramszky Piroska, a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár olvasószolgálatának osztályvezetője. – Összesen 143 darab könyv (nem csak lejárt) került vissza vasárnap, de kölcsönöztek is az olvasók a különleges hétvégén, összesen 205 könyvet. Nem bánjuk, hogy a késedelmi díjat elengedtük, hiszen sokkal nagyobb haszon a dokumentumok visszakerülése, mint a néhány ezer forint – hangsúlyozta az osztályvezető, hozzátéve: a vasárnap visszahozott könyvek között nem volt olyan, amit már nagyon vártak, és nagyobb értéket képviselő sem.

Már egy éve

Nagy siker volt azonban a megbocsátás vasárnapja Kazincbarcikán a városi könyvtárban, itt több mint 40–en hozták vissza a lejárt határidejű könyveket és 50–en iratkoztak be. Az akciónak köszönhetően 250 könyv került vissza az intézménybe, melyek nagyobbik része szakirodalom volt.

– Akadt olyan könyv is, aminek már egy éve lejárt a kölcsönzési határideje – újságolta Molekné Kőrösi Beatrix  könyvtárvezető. – Közel 70 ezer forintot engedtünk így el, de a visszahozott könyvek sokkal többet érnek..
Megtudtuk azt is: 60 késlekedő olvasó még mindig tartozik a könyvtárnak.

Egész héten

Megbocsátás vasárnapja helyett megbocsátás hetét tartottak az elmúlt héten Tiszaújvárosban. Ötvenen ki is használták a lehetőséget, és visszavitték lejárt határidejű könyveiket, számszerit 150-et. A beiratkozás is ingyenes volt, amit 125 olvasó vett igénybe.

– Örültünk a visszhozott könyveknek, hisz olyanok is voltak közöttük, melyekre már előjegyzést vettünk fel – árulta el lapunknak Tompáné Mészáros Hedvig, a városi könyvtár vezetője.
Ő sem sajnálja az elengedett késedelmi díjakat, mert mint fogalmazott, ha pótolni kellene ezeket a könyveket, sokkal többe kerülnének, ráadásul olyanok is akadnak, melyeket már pótolni sem lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában