Helyi közélet

2008.10.28. 19:56

Lovas postakocsival közlekedni a Bükkben?

<p>Bükkszentkereszt - Lovas postakocsik biztosítanák&#160;kilenc bükki településen a személyforgalmat, melyek a rövid erdei utakon közlekednének, ha minden igaz -&#160;a&#160;hagyományos közúti közlekedésnél - gyorsabban, olcsóbban és környezetkímélőbben.&#160;<DIA alt="Postakocsis közlekedés a Bükkben" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Postakocsis_k_zleked_s_a_B_kkben/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Postakocsis közlekedés a Bükkben" src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Sajtótájékoztatón mutatkozott be az az országosan egyedülálló kezdeményezés, mely kilenc bükki települést három postakocsi forgalomba állításával köt össze. Olyan fenntartható működésű, turisztikai szempontból eladható rendszert igyekszünk kiépíteni, mely főleg a Bükkben található közforgalomtól elzárt, településeket összekötő erdei utak használatán alapszik – mondta Halász Rezső, a pályázó Bükki Akciócsoport elnöke. A projekt keretében lovas postakocsi szolgálat biztosítja a közlekedést, persze nem az aszfaltos úton, hanem a a rövid erdei utakon, ami gyorsabb, olcsóbb és környezetkimélőbb, mint a jelenlegi nagy kerülővel járó közúti közlekedés.

Hárommal indulnak

A tájékoztatón elhangzott: a menetrend szerinti lovas postakocsi járatok két fő útvonalon haladnak majd, a menetrend nem csak a megállókban lesz olvasható, hanem a világhálón is hozzáférhetővé válik. Lehetőség nyílik majd internetes és telefonos helyfoglalásra, a postakocsik egy része igény szerint lovaskocsis túrák lebonyolítására is igénybe vehető majd. Így a az erdőtársaságokkal egyeztettetten a menetrendtől eltőrő útvonalak is teljesíthetők. A postakocsi szolgálat poggyász és küldeményszállítási feladatokat teljesít majd, a piacok ellátásához szükséges portékák vásártérre történő fuvarozása is megoldottá válik.

Nagy Márk projektgazda beszámolójából kiderült: a zárt kocsiszekrényes járművek megtervezését és legyártását tartalmazta a projekt. A járművek 6-7 fő szállítására alkalmasak, első körben kettes fogatként közlekednek. A tervezet 7,5 milliós összköltséggel 3,3 millió forintos támogatást kapott az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében.

Fejlesztési irányok

Az őszi tesztüzem után várhatóan tavasszal indul be a folyamatos forgalom. A továbbfejlesztésre az új Leader programban nyújtanak be pályázatot. Sikeres működés esetén további kocsik beszerzését tervezik, sűríteni kívánják a járatokat és az útvonalak számát is emelnék – ismerette a projektgazda. Az utak mentén postakocsi megállókat, melegedőket alakítanak ki. A projekt résztvevői egyesületbe tömörülve szervezik meg a lovas mentőszolgálatot, mely esetleges balesetkor a műszaki és élőállat mentést valósthatja meg. A célok között szerepel a lovas postakocsigyártás meghonosítása a régióban.

Postakocsi főútvonalak
Bükkaranyos-Harsány-Kisgyőr-Mocsolyás-Bükkszentkereszt-Répáshuta
Bükkszentkereszt-Sály-Borsodgeszt-Tibolddaróc-Bükkábrány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában