Helyi közélet

2008.10.13. 20:50

Korszerűbb ellátásra állnak át

<p>Miskolc - Eddig nem okozott semmilyen gondot a miskolci műveseállomáson az új készülékekre történő átállás. Azonban gondoskodtak arról, hogy szükség esetén a közeli dialízisközpontokban megbízhatóan ellássák a betegeket.</p>

Információink szerint a művesekezelésre a miskolci műveseállomásra járóknak számítaniuk kell arra, hogy átmenetileg esetleg más helyen kapják meg a számukra létfontosságú kezeléseket (az okok között hallottunk festésről, vízvezeték-cseréről, új berendezésekről). Dr. Ladányi Erzsébet orvosigazgatót kerestük meg, van-e alapja híresztelésnek.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy intézetünknek lehetősége nyílik arra, hogy a legújabb generációjú készülékeket megkapja. A 48 darab új dialíziskészülék beüzemelése természetesen komoly képzést igényelt az orvosok és a kezelőszemélyzet részére, hiszen ezek a készülékek már bizonyos szintű számítástechnikai ismereteket is igényelnek. A fenti gépparkra történő átállás intézetünkben folyamatos és zavartalan. Tekintettel arra, hogy központunkban különösen sok idült és heveny vesebeteget látunk el, időben gondoskodtunk arról, hogy szükség esetén közeli dialízisközpontjainkban a betegeket megbízhatóan el tudjuk helyezni és biztosítani tudjuk a folyamatos kezelésüket. A betegellátásban egyébként eddig semmilyen gond nem adódott, a szakellátó személyzet könnyedén és nagy érdeklődéssel, a betegeink pedig örömmel fogadták a szakma legújabb fejlesztését – kaptuk a tájékoztatást.

Hetente háromszor
A Fresenius Miskolci Nefrológiai Központban működő művese részleg az ország legnagyobb dialízis központja. Több mint 260 beteget kezelnek itt folyamatosan, hetente három alkalommal. Az idült veseelégtelenségben szenvedő betegek körében különösen magas a szív-és érrendszeri megbetegedés és halálozás. Ezen betegcsoportban a szív- és érrendszeri megbetegedéseken túl maga a végstádiumú veseelégtelenség és a dialízis kezeléssel összefüggésbe hozható rizikófaktorok is szerepet játszanak. A betegek bizonyos hányada akár évek-évtizedek óta részesül heti 3-szor 4 órás művese-kezelésben. Így az öröklött és szerzett betegségek okozta rizikófaktorok mellett nagy jelentősége van a dialízistechnológia, a dialíziskezeléshez alkalmazott egyszerhasználatos anyagok és eszközök folyamatos fejlesztésének. A Fresenius Medical Care kifejlesztette a művese készülékek legújabb – 5008-as típusú – generációját, mely 2005-ben elnyerte a Német Innovációs Díj nagyvállalati kategóriájában az első helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában