Helyi közélet

2008.10.04. 08:43

Újra "Alma-Citrom" akció Borsodban

<p>Miskolc - A megállított gépjárművezetők közül azok, akiknél a rendőrök mindent rendben találnak, a gyerekektől almát kapnak ajándékba, azok a gépkocsivezetők, akiknél hiányosságot tapasztalnak, egy citromot vehetnek át. <BR /></p>

Az elmúlt időszakban - a széleskörű balesetmegelőző tevékenység ellenére - számtalan szabálysértés vezetett közúti közlekedési balesethez, melyek során "jó" esetben csak anyagi kár keletkezett a balesetben részt vevő járművekben. Sajnos nem ritka azonban a személyi sérülések bekövetkezése sem. 

A Rendőrségnek is fontos szerepe van a közlekedési morál alakításában, javításában, elsősorban a szabályok betartását elősegítő intézkedéseiben. Feladata többek között a szabályoktól, normáktól eltérő magatartások szankcionálása, a jogkövetés állami eszközökkel való kikényszerítése. Természetesen nem az hatóság célja, hogy körülményekre való tekintet nélkül helyszíni bírságoljon, feljelentsen. A rendőri intézkedéseknek inkább figyelemfelhívónak, segítő jellegűeknek kell lennie, annak érdekében, hogy az állampolgárok készséggel és lehetőleg pozitív élményekkel gazdagodva köszönjenek el a toleráns, határozottan intézkedő rendőröktől az igazoltatások végén.

A fentiek szellemében, immáron hagyományosnak mondható figyelemfelhívó kezdeményezésként, a jogkövető, szabálytisztelő magatartás elősegítése érdekében az Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Generali-Providencia Biztosító Zrt. az idén is meghirdeti preventív jelleggel az "Alma - Citrom" közlekedésbiztonsági akciót.

Az akció célja a közlekedési morál javítása, valamint a programban résztvevő gyerekek biztonságos közlekedésre történő nevelése. Eközben figyelemmel kísérik elsősorban a biztonsági öv, a gyermekülés használatát, illetve a járművek megfelelő kivilágítását.

A megállított gépjárművezetők közül azok, akiknél a rendőrök mindent rendben találnak, a gyerekektől almát kapnak ajándékba, azok a gépkocsivezetők, akiknél hiányosságot tapasztalnak, egy citromot vehetnek át.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében a "játékos" ellenőrzésre két helyszínen kerül sor 2008. október 6-án. Miskolcon az Istvánffy Gyula Általános Iskola tanulói a Tizeshonvéd utcán, Kazincbarcikán pedig a Kazinczy Kertvárosi Általános Iskola tanulói a Jószerencsét úton vesznek részt az akcióban.

Mindkét iskola diákjai 11 órától 12 óráig lesznek a kijelölt helyszíneken, ahol a rendőri ellenőrzések alkalmával ők adják át az autósoknak a gyümölcsöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában