Helyi közélet

2008.10.02. 11:55

"Felháborító az óvodáztatási támogatás"

<p>Alsózsolca, Sátoraljaújhely - Több település sem ért egyet a januártól bevezetendő óvodáztatási támogatással.</p>

Óvodáztatási támogatásban részesülnek 2009-től a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szülei, ha a gyermeküket még 5 éves koruk előtt beíratják óvodába és gondoskodnak arról, hogy rendszeresen járjanak oda. A támogatást több település lakói is igazságtalannak, diszkriminatívnak tartják.
Az alsózsolcaiak az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultak, mert a városban élők sérelmezik: csak azok kapják majd a segélyt, akik 8 általánossal vagy annál alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, tudtuk meg Zsíros Sándorné polgármestertől.

A kocsmába viszik

– A felháborodás oka az, hogy az emberek azt látják: akik segélyeket és különböző gyermekvédelmi támogatásokat vesznek föl, nem a gyerekekre költik, hanem első útjuk a kocsmába vezet. Az óvodáztatási támogatás kidobott pénz. Olyan törvényeket kellene inkább hozni, melyek megkövetelik a szülőktől, hogy gyermekeiket emberi módon, rendes körülmények között neveljék – szögezte le a polgármester, hozzátéve: ugyanilyen igazságtalannak tartja a lakhatási támogatás, melyet olyan családok is felvehetnek, akik maximum a villanyszámlára költenek.

Mint megtudtuk, az Egyenlő Bánásmód Hatóság azt a választ írta az alsózsolcaiak levelére, hogy ez az ügy nem rájuk tartozik, a település forduljon az Alkotmánybírósághoz.
– Nem hagyjuk annyiban – fogalmazott a polgármester –, megírjuk levelünket az Alkotmánybíróságnak is.

Nem előre vinne

Az óvodáztatási támogatás miatt Sátoraljaújhely  Szabó Mátéhoz, az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult.
– A támogatás bevezetése diszkriminatív mindazokra nézve, akik eddig is minden áldozatot meghoztak azért, hogy gyermekeik óvodába járhassanak – mondta érdeklődésünkre Dankó Dénes, Sátoraljaújhely alpolgármestere. - Rengeteg olyan, önhibáján kívül halmozottan hátrányos helyzetben élő család él Magyarországon, amely csak azért nem részesülhetne ebben a támogatásban, mert a szülők vették a fáradtságot és annak idején nem elégedtek meg a nyolc általános iskolával. Levelet is írtunk Szabó Máté ombudsmannak, amelyben kifejtettük, miért nem értünk egyet ennek a támogatási formának a bevezetésével. Meggyőződésünk, hogy ez nem előre vinne, hanem arra ösztönözne jónéhány embert, hogy ne tanuljon, mert az állam úgyis eltartja.

„Félreértelmezés”

Borovszky Tímea, az oktatási tárca esélyegyenlőségi főigazgatója:

Az egész koncepció félreértelmezéséről van szó. Valóban nem részesülhetnek a támogatásból a szakmunkás végzettséggel rendelkező szülők gyermekei, de éppen amiatt határozták meg így a legrászorultabbak körét, hogy a segítség első hulláma azokhoz érhessen el, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. A támogatás egyik feltétele, hogy a gyermekvédelmi kedvezményben részesüljenek az érintettek, illetve oktatási szempontból is rászorulók legyenek. Ezt a szülők iskolai végzettsége mutatja. (MTI)

A támogatás
– Az óvodáztatási támogatást a 2009. január 1–je után beiratkozó halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek családja kapja
– Első alkalommal 20 ezer forintot, utána félévente 10-10 ezer forintot, ha a gyermek rendszeresen jár óvodába
– Az eltartó szülőnek nyilatkoznia kell arról, hogy iskolai végzettsége nem magasabb nyolc osztálynál, és erről a település jegyzője ad ki igazolást
– A támogatás célja, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek minél hamarabb óvodai nevelésben vehessenek részt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában