Helyi közélet

2008.10.14. 15:58

Erőteljes a megyei megtorpanás

<p>Miskolc - Mit jelenthet Borsod-Abaúj-Zemplén megye számára a gazdasági növekedés visszaesése? – tudakoltuk Bihall Tamástól, a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől.</p>

Annak kapcsán, hogy elemzők a mostani válság miatt a gazdasági növekedés lassulását, esetleges visszaesését valószínűsítik.

– A mutatókat elemezve már látszik: 2007 után sajnos erőteljes megtorpanás következett be az idén megyénk gazdasági teljesítményében. Különösen az építőipari kapacitások kihasználása, a beruházások és a kereskedelmi forgalom gyengült. A pénzügyi válsághatás megszorításokkal jár – számíthatunk bérbefagyasztásra, a hitelezési gyakorlat szigorodására –, s ez további korlátokat jelent. A romló gazdasági tendenciák maguktól értetődően szűkítik régiónk lehetőségeit is. Az emberek elhalaszthatják vásárlásaikat, később vesznek kocsit, lakást, bútorokat, gépeket, ez pedig kihatással lesz a foglalkoztatásra. A vállalati gazdálkodás hanyatlása rontani fogja a munkavállalók esélyeit. A helyzetet alaposan ki kell elemezni és a veszteségek minimalizálása érdekében programot kell készíteni. A kamara erre készül és javasolja, hogy ezeket a kérdéseket a helyi szereplőkkel közösen nézzük át. Nekünk az a dolgunk, hogy tagjainkat információkkal segítsük és ezt meg is tesszük. A gazdaságfejlesztés terén sok teendőnk van, ezért számítunk partnereinkre, a Miskolci Egyetemre, a Miskolci Akadémiai Bizottságra és az önkormányzatokra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában